Ελεύθερος αφέθηκε παραπληγικός πολιτικός κρατούμενος στην Κούβα
Ελέυθερο άφησαν οι Αρχές της Κούβας τον Αριέλ Σίνγκλερ, ο οποίος βρισκόταν τα τελευταία επτά χρόνια στη φυλακή μαζί με άλλους 75 αντιφρονούντες. Άλλοι έξι κρατουμένους της «Ομάδας των 75» μεταφέρθηκαν σε φυλακές κοντά στα σπίτια τους ως μέρος συμφωνία που σύναψε η Καθολική Εκκλησία με την κυβέρνηση.
Ελέυθερο άφησαν οι Αρχές της Κούβας τον Αριέλ Σίγκλερ, ο οποίος βρισκόταν τα τελευταία επτά χρόνια στη φυλακή μαζί με άλλους 75 αντιφρονούντες, ενώ άλλοι έξι κρατούμενοι της «Ομάδας των 75» μεταφέρθηκαν σε φυλακές κοντά στα σπίτια τους ως μέρος συμφωνίας της κυβέρνησης με την Καθολική Εκκλησία.
Ο 47χρονος Σίγκλερ ανήκει στην ομάδα των 75 ακτιβιστών, οργανωτών κοινοτήτων και δημοσιογράφων που οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά από κύμα συλλήψεων το 2003. Μέχρι σήμερα, κρατούμενοι παραμένουν 52 από αυτούς, καθώς σε κάποιους ανεστάλη η ποινή για ιατρικούς λόγους ή οδηγήθηκαν στην εξορία.
«Αισθάνομαι ένα μείγμα ευτυχίας και λύπης» δήλωσε ο παραπληγικός Α.Σιγκλέρ, καθώς «οι περισσότεροι σύντροφοί μου είναι ακόμη στη φυλακή». Ο 47χρονος είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για προδοσία.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα τοποθετούν τον αριθμό των πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα στους 180, υπολογίζοντας όμως και κάποιους που έχουν καταδικαστεί για βίαιες πράξεις. Το Φεβρουάριο ο κραούμενος Χουάν Ταμάγιο κατέληξε έπειτα από απεργία πείνας, φέρνοντας ξανά το ζήτημα στη διεθνή επικαιρότητα.
Η απελευθέρωση του Σίγκερ και η μεταφορά των έξι κρατουμένων, της οποίας είχε προηγηθεί η μεταφορά άλλων έξι στις αρχές του Ιουνίου, ακολουθούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης υπό τον Ραούλ Κάστρο και του γραφείου του αρχιεπισκόπου της Αβάνας, Καρδιναλίου Χάιμε Ορτέγκα.