Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επιτάχυνση της δημιουργίας μηχανισμού στήριξης ζητεί ο Γ.Παπακωνσταντίνου από την ΕΕ

Επιτάχυνση της δημιουργίας μηχανισμού στήριξης ζητεί ο Γ.Παπακωνσταντίνου από την ΕΕ

Να επιταχύνει τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης ζήτησε την Τρίτη από την ΕΕ ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην άντληση κεφαλαίων, χωρίς απαραίτητα να γίνει χρήση του μηχανισμού αυτού.

2

Να επιταχύνει τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης ζήτησε την Τρίτη από την ΕΕ ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην άντληση κεφαλαίων, χωρίς απαραίτητα να γίνει χρήση του μηχανισμού αυτού.

«Θα θέλαμε να είχαμε ένα γεμάτο όπλο στο τραπέζι, ελπίζοντας ότι δεν θα πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σε περίπτωση που ζητήσει οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να τη λάβει αμέσως, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε με νόημα πως «δεν ζητάς ποτέ κάτι όταν δεν ξέρεις τι προκειται να σου δοθεί».

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους βελτιώνονται, καθώς οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε.

Όπως είπε, ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός δανειακής διευκόλυνσης θα περιορίζει τον κίνδυνο για την Ελλάδα να πρέπει να διαπραγματευτεί μόνη της με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση σχεδίου για ενδεχόμενη οικονομική διάσωση της χώρας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Όπως είπε, υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, όπως ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στους διμερείς δανεισμούς, ποιοι θα είναι οι ακριβείς όροι (επιτόκια, βάθος χρόνου) και ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού.

Ερωτηθείς, αν από την πλευρά της Γερμανίας η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη, ως προς το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, o υπουργός σημείωσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της εσωτερικά, πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι και η Γερμανία έχει προσυπογράψει μαζί με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την πολιτική δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία λέει πως «τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα σε περίπτωση που ζητήσει οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να την λάβει αμέσως, απάντησε πως η Ελλάδα αν ζητούσε αύριο βοήθεια, θα την είχε, όμως «δεν ζητάς ποτέ κάτι πριν να μάθεις τι θα σου δοθεί».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της μάχης για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που αυτές οι προσπάθειες αναγνωρίστηκαν χθες στο Eurogroup και σήμερα στο Ecofin με πολύ δημόσιο και ηχηρό τρόπο» είπε ο υπουργός.

«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονταν θα ήταν για την διαφύλαξη της σταθερότητας του ευρώ και της ευρωζώνης. Είναι αυτό ακριβώς που οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων είχαν υπόψη τους όταν έκαναν την ανακοίνωση στο τέλος του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» προσέθεσε.

«Τυγχάνει, όμως, τα δυο αυτά γεγονότα να συμπίπτουν. Με άλλα λόγια, η μείωση του κόστους δανεισμού βοηθά επίσης τη σταθερότητα του ευρώ, θα ομαλοποιήσει τις συνθήκες δανεισμού και θα βοηθήσει πολύ στο να απαλλαγούμε από τις τωρινές αναταράξεις που βλέπουμε στις διεθνείς αγορές» σημείωσε.

«Αυτές οι αποφάσεις για μείωση του ελλείμματος στο στόχο του 4% ήδη εφαρμόζονται, έχουν ληφθεί και ισχύουν» δήλωσε ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν.

«Βασίζονται σε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση της οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με τα αρχικά μακροοικονομικά σενάρια της ελληνικής κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα παρουσιάσει την επόμενη έκθεσή της έως τα μέσα Μαΐου, που θα αφορά τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές εκτιμήσεις έως το 2012. Το Μάιο, το Ecofin θα πρέπει να ασχοληθεί με την κατάσταση στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Η επόμενη επίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου.

Γ.Παπανδρέου: Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου βρίσκεται στην Ουγγαρία. Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη από την ουγγρική πρωτεύουσα τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται καλύτερο συντονισμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και όργανα που θα μπορούν να βοηθούν τις χώρες να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσεων.

«Έχουμε την έκφραση αλληλεγγύης από πολλούς, αλλά έχουμε και τις δυσκολίες με τους θεσμούς, που θα πρέπει να είναι περισσότερο συντονισμένοι», είπε στη διάρκεια συνεδρίασης του σοσιαλιστικού κόμματος της Ουγγαρίας.

«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, χρειαζόμαστε όργανα που θα βοηθούν τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα ή η Ουγγαρία» σημείωσε.

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε πως «έχουμε πει ότι δεν ζητάμε διάσωση ή χρήματα» και τόνισε ότι «πράγματι, χρειαζόμαστε κάποιου είδους μηχανισμό, ο οποίος, εάν χρειαστεί, να μπορεί να παρέμβει στην αγορά και να διασφαλίσει ότι δανειζόμαστε με επιτόκια παρόμοια με αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης και τα οποία δεν είναι πολύ ακριβά για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, ώστε τα μέτρα να καταστούν ουσιαστικά μη βιώσιμα ή αναποτελεσματικά».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των χθεσινών δηλώσεων των κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν oι οποίοι φέρονται να μίλησαν για ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας για στήριξη της Ελλάδας, και σημερινής δήλωσης στελέχους της Bundesbank από την οποία προκύπτει το ακριβώς αντίθετο, ο Ο. Ρεν απάντησε: «Δεν είπαμε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία, το αντίθετο, μιλήσαμε για τεχνικές όψεις ενδεχόμενης βοήθειας. Είναι ξεκάθαρο ότι χθες συμφωνήσαμε -όπως είπαμε κι εδώ- για τεχνικές λεπτομέρειες πιθανής συντονισμένης δράσης, εφόσον αυτή χρειαστεί. Ο Γιούνκερ είπε ότι η πολιτική απόφαση, εάν και εφόσον υπάρξει, θα ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά της Επιτροπής, είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο παροχής βοήθειας».

Ανοικτό παράθυρο για το ΔΝΤ

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνώρισαν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση και διατύπωσαν τη βεβαιότητά τους ότι με το ΠΣΑ και τις πρόσθετες αποφάσεις που έλαβε βρίσκεται στη σωστή πορεία για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010» δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής.

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη και πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να δανείζεται με τους όρους που το κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισήμανε δε ότι υπάρχει ακόμα το Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα και ότι «συνεπώς υπάρχει χρόνος για περαιτέρω εξειδίκευση των αποφάσεων της στήριξης της χώρας».

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δανεισμό από το ΔΝΤ, αν και μετά το Συμβούλιο Κορυφής δεν δοθεί η επιθυμητή στήριξη και εάν αυτό αποτελεί χρονικά «κόκκινη» γραμμή, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα που δεν αποκλείουμε, με δεδομένο πως όταν χρειαστεί θα πρέπει να δανειστούμε με τους όρους και τις συνθήκες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα». Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει χρονική «κόκκινη» γραμμή.

Ακόμα, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη δεχτεί ξανά να δανειστούμε με αυτούς τους όρους που δανειστήκαμε έως σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας, απάντησε ότι με βάση τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μπορεί να υπάρξει ή όχι στήριξη και πως «το να μένουμε στη συμπεριφορά μιας χώρας μόνο, δεν ωφελεί».

«Είναι διαφορετικό να συζητά κανείς με μία – μία χώρα και είναι διαφορετικό να γίνεται μια διαπραγμάτευση στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών και το Συμβούλιο Κορυφής», πρόσθεσε.

Εξ άλλου, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα πάρει πρόσθετα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ο κ. Πεταλωτής απάντησε αρνητικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο