
Νέος Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβών "Η Γέφυρα"
Εδώ και μερικά χρόνια στις Γούβες Αρτεμισίου, ένα χωριό της
Βορείου Ευβοίας, ξεκίνησε μια δυναμική προσπάθεια για την πολιτιστική
υποστήριξη του τόπου.
Στα πλαίσιοαυτό υλοποιήθηκαν τα παρακάτω: ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων (Πύργος Δροσίνη), ενημέρωση κατοίκων – μαθητών για προστασία του περιβάλλοντος και θέματα υγείας, δημιουργία χορευτικών τμημάτων παραδοσιακών χορών, δημιουργία τμήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων σε συνεργασία με το Ευβοϊκό & Τονικό Ωδείο, διοργάνωση πολιτιστικού τριημέρου Δροσίνεια(25-27 Ιουλίου) με εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής–αγιογραφίας (από καλλιτέχνες που ζουν ή κατάγονται από το χωριό ), ομιλίες σχετικές με τον ποιητή Γ. Δροσίνη – εκθέσεις βιβλίων–αναβίωση πανηγυριού με συλλογική προσφορά, δημιουργία δικτυακού τόπου (www.nps-gefyra.gr), επαφή με άλλους συλλογικούς φορείς με κοινές επιδιώξεις.
Στόχοι
1) Να συνεχιστούν όλεςοι αναπτυχθείσες δραστηριότητες
2) Η έκδοση λευκώματος- βιβλίου με λαογραφικό υλικό, εξωραϊσμό του χωριού
3) Δραστηριοποίηση στο χώρο του Αγροτουρισμού
4) Διάσωση και περαιτέρω ανάδειξη του Πύργου των Γουβών (κτίσμα των αχών του 19ου αιώνα, στον οποίο έζησε τα νεανικά του χρόνια ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης)
5) Αναβίωση αγροτικών εθίμων
ΟΙ ΓΟΥΒΕΣ – «Πύργος του Δροσίνη»
Οι Γούβες είναι ένα ιστορικό χωριό της Β. Ευβοίας. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο Ιστιαίας – Χαλκίδας σε απόσταση 15χλμ. από την Ιστιαία και ανήκει στο Δήμο Αρτεμισίου.
Είναι παραδοσιακό χωριό χτισμένο μέσα σε ένα φυσικό βαθούλωμα που σχηματίζεται από τους γύρω πευκόφυτους και ελαιόφυτους λόφους. Αυτή η φυσική θέση του χωριού έγινε η αιτία να πάρει το όνομα Γούβες.
Το υψόμετρο του είναι 60 μέτρα, κατοικείται από 500 περίπου κατοίκους και απέχει από τη θάλασσα γύρω στα 2χλμ. Εδώ λειτουργεί και το μοναδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αρτεμισίου.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας όλη η περιοχή ήταν ιδιοκτησία του Τούρκου μπέη Μωχάμετ Ιμπραήμ και της αδελφής του Χαϊμε Ναϊλε. Το 1831 οι Τούρκοι πούλησαν όλη την ακίνητη περιουσία τους στους Έλληνες Βαπτιστή Δρόσο και Αλέξανδρο Δεσύλα. Το 1882 όλη η γητου χωριού πέρασε στα χέρια των κατοίκων της.
Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει ο Πύργος, όπου έζησε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, ο οποίος έχει αναπαλαιωθεί και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Ο Πύργος χτίστηκε λίγο μετά το 1800 από τον Ιμπραήμ Αγά. Αρχιτέκτονας ήταν ένας σκλάβος που το όνομα του ήταν Αχμέτ, που στη συνέχεια σαν αντάλλαγμα των υπηρεσιών του, κέρδισε την ελευθερία του. Οι χτίστες και οι βοηθοί τους αγγαρεύτηκαν από τα γύρω χωριά και σαν αμοιβή έπαιρναν λίγα λάχανα από τον Πύργο του Αγά. Ο Ιμπραήμ Αγάς πήρε προίκα από τη μία και μόνη γυναίκα του Εμινέ τρία χωριά, τις Γούβες, το Αγριοβότανο και την Καστανιώτισσα. Προτιμούσε όμως σαν κατοικία του τον Πύργο στις Γούβες. Ο Αγάς είχε δύο κόρες, την Αϊλέ και την Ιμετή, καθώς και ένα γιο τον Μαχμούτ.
Ο Ιμπραήμ Αγάς ήταν μέθυσος και πολύ σκληρός. Η πλευρά αυτή του χαρακτήρα του ήταν η αιτία των φημών για το στοίχειωμα του Πύργου. Ο Αγάς λοιπόν, κάποτε βασάνισε και στο τέλος κατάσφαξε με το μαχαίρι του έναν ανυπάκουο Άραβα υπηρέτη, στο ισόγειο του δυτικού πυργίσκου. Τα ίχνη του αίματος του άτυχου Άραβα έμειναν ανεξίτηλα στους τοίχους του Πύργου παρά τις προσπάθειες για τον καθαρισμό τους.
Ο Πύργος καθώς και όλοι η περιοχή μετά την απελευθέρωση πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογενείας του Γεωργίου Δροσίνη, όπως αναφέρεται πιο πάνω. Ο Γεώργιος Δροσίνης (1859-1951) ανήκει στους στυλοβάτες της νεοελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας.Ο κόσμος αγάπησε πολύ καιθαύμασε τον Δροσίνη για την απλότητά του και την μεγαλοψυχία. Τιμή για το δικό μας χωριό η κληρονομιά που μας άφησε.
Τον Πύργο των Γουβών και γενικά όλη την περιοχή τα αγάπησε περισσότερο, και αυτό φαίνεται από τις περιγραφές που κάνει για το κτήμα στις Γούβες . (Αγροτικαί Επιστολαί).
Εδώ στις Γούβες τις τρισευλογιτές όπως τις ονόμασε ο ίδιος, γνώρισε στα νεανικά του χρόνια (φοιτητής ακόμη) τον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής του. Έναν έρωτα ειδυλλιακό, με την όμορφη, ευγενική, ταπεινή και καλοσυνάτη χωριατοπούλα των Γουβών, τη Μορφούλα.
Μαθαίνοντας ο ποιητής μετά από κάποια χρόνια τον πρόωρο χαμό της έγραψε το υπέροχο ποίημα « Το Μοιρολόι της Όμορφης».
Δεν είναι τυχαίο πως στα βαθιά του γεράματα ο ποιητής είχε μια νοσταλγία αγιάτρευτη για τον τόπο που τον ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό, και έγραφε: «Βαρύς από τα χρόνια στο κατηφόρισμα της ζωής το λέω αποφασιστικά
Αν, καθώς στο γέρο Φάουστ, παρουσιάζουνταν μπροστά μου ο Μεφιστοφελής και με ρωτούσε σαν τι θέλω να μου δώσει πληρωμή για να του πουλήσω την ψυχή μου, θα του έλεγα χωρίς δισταγμό: Κάνε με πάλι δεκαοκτώ χρόνων παλικάρι και πήγαινέ με στον Πύργο των Γουβών, όπως ήταν κι αυτός και τα περίγυρά του όταν πρωτοπήγα εκεί.»
Το εξαιρετικό αυτό πολιτιστικό μνημείο, έχει κηρυχτεί διατηρητέο από το 1980. Τη δεκαετία του 1990 η Κοινότητα Γουβών αξιοποίησε τον ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας Πύργο των Γουβών, πέτρινο κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κατοικία του ποιητή Γ. Δροσίνη, δημιουργώντας μια μικρή μόνιμη έκθεση λαογραφικού υλικού.
Δυστυχώς όμως (παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς από τηνΚοινότητα Γουβών, το σημερινό Δήμο Αρτεμισίου και το Νέο Πολιτιστικό Σύλλογο Γουβών «Η Γέφυρα» για τη χρηματοδότηση του έργου στο μέτρο του πολιτισμού) ο Πύργος ο οποίος επεβίωσε δυο αιώνων (σε σεισμούς, καιρικά φαινόμενα, επεμβάσεις παντός τύπου κ.λ.π. ) κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες βλάβες ως και κατάρρευση και χρειάζεται άμεσα σωστικές παρεμβάσεις.
in.gr Αγροτουρισμός
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)

















![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442