«Βουτιά» 4% στο Χρηματιστήριο την Τρίτη με οδηγό τις τράπεζες
Μεγάλες απώλειες σημειώνει το Χρηματιστήριο και την Τρίτη, καθώς η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Standard & Poors. «Καταγίδα» ρευστοποιήσεων στις τράπεζες.
27
Έντονη νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, καθώς η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Standard & Poors
Στις 15:15 ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 4,91% στις 2.204,83 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 237,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 5,81%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει πτώση 4,13% και της μικρής κεφαλοποίησης υποχωρεί κατά 3,81%. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει πτώση 7,52%
Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται, 34 ενισχύονται, 170 υποχωρούν και 117 παραμένουν αμετάβλητες.
Η Fitch είπε ότι η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για τη μεσοπρόθεσμη εικόνα των δημόσιων οικονομικών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Την Δευτέρα, η S&Ps είπε ότι, εάν τους επόμενους δύο μήνες διαπιστώσει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά επιθετική για να διασφαλίσει σημαντική και διατηρήσιμη υποχώρηση του δημοσίου χρέους, θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα σε ΒΒΒ+.
Μετά την κίνηση αυτή, η S&P είπε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους σε σχέση με τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης και ότι η τάση όσον αφορά την ποιότητα των πιστώσεων για τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει «αρνητική».
«Η είδηση προκαλεί ανησυχίες για την οικονομία και ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο», ανέφερε η Alpha Finance στο πρωινό της σχόλιο. «Η πιθανότητα νέων υποβαθμίσεων της αξιολόγησης εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να ανακοινώσει σειρά αποφασιστικών μέτρων για μείωση του ελλείμματος», προσέθεσε.
Η «καταγίδα» των ρευστοποιήσεων δεν περιορίζεται μόνο στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο οι τράπεζες δέχονται ισχυρότατες πιέσεις.
Μεταξύ άλλων, χαμηλότερα κατρακυλούν οι Εθνική (-8,61% στα 18,47 ευρώ), Alpha (-5,17% στα 8,25 ευρώ), Eurobank (-5,57% στα 8,31 ευρώ), Τρ.Πειραιώς (-8,38% στα 8,97 ευρώ), Marfin Popular (-6.64% στα 2,25 ευρώ) ΑΤΕ (-4,30% στα 1,78 ευρώ) και ΤΤ (-5,10% στα 4,28 ευρώ).
Στο «στόχαστρο» είναι ακόμα οι ΔΕΗ (-2,40% στα 12,20 ευρώ), ΟΤΕ (-1,83% στα 10,20 ευρώ), ΟΠΑΠ (-2,24% στα 16,13 ευρώ), ΕΧΑΕ (-8,66% στα 7,49 ευρώ), Τιτάν (-4,57% στα 20,04 ευρώ) και Alapis (-4,44% στα 0,43 ευρώ).
Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν, επίσης, μεγάλες απώλειες, ενώ πτωτικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.
Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρεί κατά 1,58%, στο Παρίσι ο CAC-40 σημειώνει απώλειες 1,80% και στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι χαμηλότερα κατά 1,99%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο κόβει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση
- Πόσο χρόνο θέλει ο εγκέφαλός μας για να αποφασίσει αν θα φάμε κάτι;
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Έρχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Κρίσιμη η κατάσταση στη Χιλή από τις φονικές πυρκαγιές – Πολλοί νεκροί, δάση και ολόκληρες πόλεις έγιναν στάχτη
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
- Ύπνος: Πόσο καλό μας κάνουν οι 8 ώρες κάθε βράδυ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442