«Παράθυρο» από την ΕΕ για παράταση στη μείωση του ελλείμματος
Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να έχει σκαρφαλώσει στο 6% με 7% του ΑΕΠ, τα περιθώρια της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι αντικειμενικά περιορισμένα, ωστόσο, υπάρχει ένα «παράθυρο» για παράταση.
Παράλληλα με τις αυστηρές προειδοποιήσεις για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ο επίτροπος Αλμούνια άφησε ένα μικρό ανοικτό «παράθυρο» για το ενδεχόμενο παράτασης στη μείωση του ελλείμματος.
Στις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο Ισπανός επίτροπος τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Κομισιόν για την πορεία του ελλείμματος. .
Η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή θα αξιολογήσει τα ελληνικά μέτρα το Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, η πρώτη συζήτηση για την κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών, θα γίνει, στο άτυπο Συμβούλιο Εco/Fin, στις 2 Οκτωβρίου,στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Αναλυτική συζήτηση θα γίνειστο Εco/Fin του Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει εκτενέστερη συζήτηση στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα κατατεθούν στις Βρυξέλλες τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας των χωρών τηςευρωζώνης.
«Έως τα τέλη του έτους θα πρέπει να αποφασίσουμεεάν ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα τόσοστην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες με υπερβολικά ελλείμματα», υπογράμμισε ο κ. Αλμούνια.
Μεγάλη σημασία για την Ελλάδα έχει η δήλωση του κ. Αλμούνια ότι η Επιτροπή υποτίμησε το εύρος της κρίσης, το οποίο αποδείχθηκε σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που οι κοινοτικές υπηρεσίες εκτιμούσαν στις αρχές του 2009.
Η παραδοχή αυτή δίνει το δικαίωμα στην ελληνική κυβέρνησηνα υποστηρίξει ότι η έκρηξη των ελλειμμάτων και του χρέουςήταν περισσότερο απο τέλεσμα της απρόσμενα αρνητικής διεθνούς συγκυρίας και λιγότερο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Αν αυτόγίνει δεκτό από τις άλλες χώρες-μέλη, τότεανοίγει ο δρόμος για την-διετή- παράταση της προθεσμίας για την επανφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Το γεγονός ότι η Κομισιόν βασίστηκε τον Απρίλιο- όταν εξέδωσε τις συστάσεις της προς την Αθήνα- μόνο στα στοιχεία του 2008, ενώ σήμερα αναγνωρίζει ότι με βάση τα στοιχεία του 2009 υποτίμησε το εύρος της κρίσης, δίνει το περιθώριο στην Αθήνα να πει ότι οι συστάσεις της Επιτροπής ήταν «εξωπραγματικές» και να ζητήσει την αναθεώρηση τους.