Σε πάρα πολλές έρευνες που έγιναν από κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα φάνηκε πως η συχνή κατανάλωση τομάτας προφυλάσσει από καρκίνο του προστάτη, των πνευμόνων και του στομάχου.
Σε πάρα πολλές έρευνες που έγιναν από κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα φάνηκε πως η συχνή κατανάλωση τομάτας προφυλάσσει από καρκίνο του προστάτη, των πνευμόνων και του στομάχου.
Η τομάτα οφείλει αυτές της τις ιδιότητες, κυρίως στην ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που εμπεριέχει και καλείται λυκοπένιο. Το λυκοπένιο, ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των καροτενοειδών και είναι η χρωστική ουσία που προσδίδει στην τομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Πρόσφατα, μελέτη Ελλήνων επιστημόνων ανέδειξε την προφυλακτική δράση του λυκοπενίου έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Οι μαγειρευμένες ντομάτες έχουν μεγαλύτερα ποσά διαθέσιμου λυκοπενίου, ενώ η απορρόφηση του αυξάνεται όταν συνυπάρχει και λιπαρή ύλη. Εμπλουτίστε λοιπόν τις σαλάτες σας με ελαιόλαδο και επωφεληθείτε από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες των λαχανικών αλλά και του ελαιόλαδου.