Δέσμευση της G8 για χορήγηση 20 δισ. δολαρίων σε επισιτιστική βοήθεια
Δεσμεύσεις για την χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης έδωσαν οι χώρες που συμμετέχουν στην Σύνοδο της G8 στην Λ Ακουιλα. Οι ΗΠΑ πίεσαν τα χρήματα να δοθούν για καλλιέργειες, έτσι ώστε οι φτωχές χώρες να μπορούν μόνες τους να ξεπεράσουν την κρίση.
91
Δεσμεύσεις για την χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης έδωσαν οι χώρες που συμμετέχουν στην Σύνοδο της G8 στην Λ Ακουιλα. Οι ΗΠΑ πίεσαν τα χρήματα να δοθούν για τις καλλιέργειες, έτσι ώστε οι φτωχές χώρες να μπορούν μόνες τους να ξεπεράσουν την κρίση.
Η ανακοίνωση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες, μιας και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παροχή βοήθειας ύψους 15 δισ. δολαρίων.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν η βοήθεια να δοθεί για καλλιέργειες και όχι για τρόφιμα, λέγοντας ότι θα διαθέσει 3,5 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει διάρκεια τρία χρόνια.
«Σχετικά με την διατροφική ασφάλεια, καταφέραμε να υπάρξει δέσμευση που κινητοποιεί 20 δισ. δολάρια» δήλωσε ο Ιταλός υπεύθυνος για τη διοργάνωση της G8, Τζιαμπέρο Μασόλο.
Οι ηγέτες της G8 κάλεσαν επίσης όλες τις χώρες να αποσύρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων και τους υπερβολικούς δασμούς.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων πέρυσι, που έπληξε αρκετές χώρες και επιδείνωσε τη φτώχεια και την πείνα», προσθέτουν οι υπογράφοντες την «Πρωτοβουλία της Λ Ακουιλα για την επισιτιστική ασφάλεια».
«Αν και οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής μειώθηκαν μετά το επίπεδο ρεκόρ που είχαν φθάσει το 2008, ωστόσο παραμένουν ιστορικά υψηλές και αμετάβλητες» επισημαίνουν οι ηγέτες. Η αύξηση των τιμών των τροφών είχε προκαλέσει πέρυσι σε πολλές χώρες έντονες ταραχές σε αρκετές χώρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ατόμων έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να αγγίξει τα 1,02 δισεκατομμύρια άτομα μέσα στο 2009.
«Η επισιτιστική βοήθεια είναι απαραίτητη μιας και υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από την ξηρασία, τις πλημμύρες, από τις συγκρούσεις και αυτό που θέλουν άμεσα είναι τροφή» δήλωσε ο Ζακ Ντιούφ, επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ από τη Λ Ακουιλα.
«Αλλά εάν πρέπει να θρέψουμε ένα δισεκατομμύριο πεινασμένους, πρέπει να τους βοηθήσουμε να παράγουν το δικό τους φαγητό» πρόσθεσε.
Το θέμα της χορήγησης βοήθειας στις φτωχές χώρες απασχόλησε την Παρασκευή τις εργασίες της τρίτης και τελευταίας ημέρας της συνόδου της G8.
Η G8 συνεδρίασε μαζί με τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Ανγκόλας, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, της Νότας Αφρικής και με αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης.
Οι Αφρικανοί ηγέτες υπενθύμισαν στις δυτικές χώρες ότι θα πρέπει να τιμήσουν παλαιότερες δεσμεύσεις τους.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε από τη Λ Ακουιλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ότι οι πιο πλούσιες χώρες στον πλανήτη δεν πρέπει να υπαναχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους υπέρ των πιο φτωχών χωρών, παρά την οικονομική κρίση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μέχρι τον Αύγουστο του 2026 σε ισχύ οι παλιές ταυτότητες – Πόσο κοστίζει η έκδοση νέας
- Χαλάνδρι: Άνδρας ενεπλάκη σε καβγά και παρέσυρε υπάλληλο στα ΕΛΤΑ – Στο νοσοκομείο η γυναίκα
- Από την Bundesliga στο McDonald’s: Η δεύτερη ζωή του Αλεξάντερ Νούρι
- At Davos, AKTOR CEO Urges EU to Move Faster on LNG
- Κοντά στην επιστροφή του στη Λίβερπουλ ο Τσιμίκας
- Σοφές συμβουλές για να έχουμε θριαμβευτική επιτυχία στην εκπαίδευση του σκύλου μας
- Mια γενιά που δεν φοβάται να διακόψει κάθε επαφή – Το οικογενειακό δράμα των Μπέκαμ με τον γιο τους Μπρούκλιν οδηγεί σε συμπεράσματα
- ΑΑΔΕ: Τα νέα «όπλα» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Πώς θα εντοπίζονται οι παραβάτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/john-hernandez-i1TgEOhyH48-unsplash-315x220.jpg)

































![Χρυσή βίζα: Γιατί επενδύουν στην Αθήνα Ιρανοί και Τούρκοι [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_golden_world-1-315x220.jpg)



![Ελαιόλαδο: Νέο τοπίο αλλά με αβεβαιότητες – Πώς εξελίσσεται παραγωγή και τιμές [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ελαιολαδο-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442