Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Θερινό μπλόκο στην επανεκλογή Μπαρόζο βάζει η σουηδική προεδρία

Θερινό μπλόκο στην επανεκλογή Μπαρόζο βάζει η σουηδική προεδρία

Σεβασμό στην ανεξαρτησία του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σχετικά με το θέμα της άμεσης επανεκλογής Μπαρόζο. Ο Φρέντερικ Ράινφελντ -προεδρεύων του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο- ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί τον Ιούλιο.

30

Σεβασμό στην ανεξαρτησία του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σχετικά με την επανεκλογή Μπαρόζο στην Κομισιόν.

Ο Φρέντερικ Ράινφελντ -προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο- ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί τον Ιούλιο.

«Μίλησα με αρχηγούς ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου: μερικοί είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι και θα ήθελαν να αναλάβουν για λίγο τη λήψη απόφασης», εξήγησε ακόμ ο κ.Ραίνφελντ.

«Θα πρέπει να σεβαστούμε την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είπε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Στις 15 Ιουλίου ή στις 15 Σεπτεμβρίου, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, το σημαντικό είναι να μην υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» σημείωσε ο Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ο Μπαρόζο -ο οποίος έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ ελλείψει όμως εναλλακτικού υποψηφίου- να εκλεγεί το Σεπτέμβριο.

Τον Ζοζέ Μπαρόζο στηρίζουν τα κεντροδεξιά κόμματα αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή του.

Ωστόσο, αν η εκλογή παραπεμφθεί για τον Σεπτέμβριο θα συμπέσει χρονικά με την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και στην Ιρλανδία όπου προγραμματίζεται δεύτερο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

Σχετικά με το άνοιγμα «νέων κεφαλαίων» που ζήτησε η σουηδική προεδρία στις τις συνομιλίες της Ένωσης με την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι συμφώνει, εφόσον όμως οι συζητήσεις δεν οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας, αλλά σε κάποιου είδους «ειδική σχέση».

Η σουηδική πλευρά υποστηρίζει την ενσωμάτωση της Τουρκίας ως πλήρες μέλος, και σε αυτό το θέμα ο Σαρκοζί υπενθύμισε στον Ράινφελντ ότι η ως πρωθυπουργός της προεδρέυουσας χώρας, «εκπροσωπεί ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο τη Σουηδία». Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία είναι «υψίστης στρατηγικής σημασίας» για την Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο