Συλλήψεις στις ΗΠΑ για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ν.Υόρκη
Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν την Τετάρτη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε συναγωγή και κέντρο της Εβραϊκής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και την κατάρριψη στρατιωτικών αεροσκαφών με πυραύλους τύπου Στίνγκερ.
Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν την Τετάρτη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε συναγωγή και κέντρο της Εβραϊκής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και την κατάρριψη στρατιωτικών αεροσκαφών με πυραύλους τύπου Στίνγκερ.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, του FBI και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, οι τέσσερις άνδρες, μουσουλμάνοι και γεννημένοι όλοι στις ΗΠΑ, για να εξασφαλίσουν τα όπλα είχαν έλθει σε επαφή με πληροφοριοδότη του FBI, ο οποίος τους είχε εφοδιάσει με «έναν ανενεργό πύραυλο και με αδρανείς εκρηκτικές ύλες».
Οι ύποπτοι τελούσαν υπό παρακολούθηση εδώ και έναν χρόνο. Πρόκειται για τους Τζέιμς Κρόμιτι ή Αμπντούλ Ραχμάν, Ντέιβιντ Ουΐλιαμς γνωστό και ως Νταούντ ή απλώς Ντ. Λ., Οντα Ουΐλιαμς ή Χάμζα και Λαγκέρ Πέιγεν ή Αμίν ή Αλμόντο. Όλοι έμεναν στη Νέα Υόρκη.
Και οι τέσσερις θα προσαχθούν σήμερα, Πέμπτης, ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί επισύρουν ποινή μέχρι και 25 ετών κάθειρξης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Ιούνιο του 2008 υπήρξε επαφή ανάμεσα σε έναν πράκτορα του FBI και τον Κρόμιτι, ο οποίος καταφέρθηκε κατά του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και εκδήλωσε ενδιαφέρον «για να κάνει κάτι εναντίον της Αμερικής». Ο Κρόμιτι είχε πει ότι εάν πεθάνει ως μάρτυρας, θα πάει στον «παράδεισο».
Τον περασμένο Ιούλιο δήλωσε στον πληροφοριοδότη του FBI ότι θέλει να ενταχθεί στην Τζάις-ε- Μοχάμεντ, οργάνωση με έδρα το Πακιστάν, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Ουάσινγκτον, και «να κάνει ιερό πόλεμο».
Από τον Οκτώβριο 2008 η επαφή με τους τέσσερις κατηγορούμενους συνεχίσθηκε συστηματικά σε κτίριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο το FBI είχε εγκαταστήσει ακουστικά και οπτικά συστήματα παρακολούθησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την εισαγγελία, η ομάδα των τεσσάρων εξέφρασε την επιθυμία να πλήξει στόχους στη Νέα Υόρκη και ο Κρόμιτι ζήτησε από τον πληροφοριοδότη να τον εφοδιάσει με πυραύλους Στίνγκερ και εκρηκτικές ύλες.
Τον περασμένο Απρίλιο, η ομάδα επέλεξε τη συναγωγή στην οποία ήθελε να επιτεθεί και άρχισε να φωτογραφίζει στρατιωτικά αεροπλάνα.
Ο Πίτερ Κινγκ, εκπρόσωπος της Νέας Υόρκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η επίθεση στη συναγωγή θα είχε ως στόχο αυτοκίνητα σταθμευμένα κοντά στο κτίριο.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.