Δυτικά Βήματα
Xοροθεατρική παράσταση από την ομάδα “συν+εργασια” την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Μαΐου με ζωντανή μουσική με τους Ross Daly και Πέτρο Κούρτη καθώς και με τη συμμετοχή του Ιάπωνα butoh χορογράφου και χορευτή Atsushi Takenouchi. Η ομάδα “συν+εργασια” παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση «Δυτικά Βήματα» στο χώρο τέχνης Ωδήςια την Τετάρτη 27 και την […]
Η παράσταση εμπνέεται από τα «δυτικά» βήματα της πορείας των μυστών του παρελθόντος από τον Κεραμεικό στην Ελευσίνα, στην έναρξη των Ελευσινίων μυστηρίων. Πρόκειται για μια συμβολική πορεία των καλλιτεχνών με σκοπό την εσωτερική τους πραγμάτωση.
Η Ιερά Οδός, ένας δρόμος ιερός, που στο παρελθόν οδηγούσε στην κάθαρση, είναι τώρα ο “Ιερός δρόμος” του κυκλοφοριακού χάους, που οδηγεί στις δυτικές πόλεις της Αττικής με τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες, την άναρχη δόμηση και γενικά την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η Δυτική Αττική όμως την ίδια στιγμή δηλώνει παρόν στη σημερινή πραγματικότητα, με την ιστορία της και τις αναζητήσεις της.
Ο σκοπός της δράσης αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας της Ιεράς Οδού καθώς και η συνειδητοποίηση της σημερινής της υπόστασης.
Με σημείο αφετηρίας την Αθήνα και κατεύθυνση προς την Ελευσίνα, οι καλλιτέχνες εμπνέονται από αρχετυπικές μορφές και στοιχεία από τον Ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, από τους Ορφικούς ύμνους και την ποίηση του Δ.Π. Παπαδίτσα και δημιουργούν ένα σύγχρονο χορογραφικό έργο. Η ομάδα συν+εργασία χρησιμοποιώντας στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς φέρνει κοντά καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές και συνθέτει μια πολυδιάστατη παράσταση.
Τα καλλιτεχνικά μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσει η ομάδα είναι χοροθεατρικά, ακροβατικά, μουσικά. Παράλληλα η χρήση νέων τεχνολογιών παραγωγής ήχου και εικόνας θα βοηθήσει στη σύνδεση του αρχαίου κόσμου με τον σύγχρονο.
Οι διαφορετικές τεχνικές χορού όπως ο ιαπωνικός χορός butoh από τον Ιάπωνα χορογράφο και χορευτή Atsushi Takenouchi, o ινδικός χορός, ο σύγχρονος χορός, οι πολεμικές τέχνες και ο αυτοσχεδιασμός, μαζί με τις μουσικές συνθέσεις μεσογειακών ακουσμάτων από τον Ross Daly και τον Πέτρο Κούρτη, την ατμοσφαιρική μουσική της Ιαπωνίδας μουσικού Hiroko Komiya, την ηλεκτρονική μουσική του Μάριου Τσάγκαρη σε συνδιασμό με την σύγχρονη ματιά της προβολής video animation, καταφέρνουν να δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ της αρχαιότητας, της παράδοσης και του σύγχρονου κόσμου, επικοινωνώντας έτσι το υλικό αυτό με το κοινό. Το καλλιτεχνικό έργο έχει επίσης τροφοδοτηθεί από το ερευνητικό υλικό της συγγραφέας Ελένης Λαδιά, της αρχαιολόγου Καλλιόπης Παπαγγελή και του κοινωνιολόγου Νίκου Παπαστεργιάδη.
Κύρια στοιχεία του δρώμενου
• Η χοροθεατρική τέχνη
• Η δραματική τέχνη
• Η μουσική παραδοσιακή και σύγχρονη
• Η ακροβατική τέχνη
• Video animation
• Έρευνα αρχαιολογικού και ιστορικού υλικού φιλοσοφικών δοκιμίων
• κοινωνιολογική μελέτη
Συντελεστές
Χορογραφία, σκηνοθεσία, video: Αιμιλία Μπουρίτη, Νέλλη Πουλοπούλου
Εικαστική εγκατάσταση: Αιμιλία Μπουρίτη
Δραματουργική επεξεργασία: Νέλλη Πουλοπούλου
Χορευτές: Atsushi Takenouchi, Μάτα Μάρα, Θάλεια Παπαδοπούλου, Θάλεια Δήτσα, Έρρικα Μήτρου, Nέλλη Πουλοπούλου, Αιμιλία Μπουρίτη, Κέλλη Θωμά, Durga Del Moral, Κίμωνας Πατσαρίσης
Μουσικοί: Ross Daly, Πέτρος Κούρτης, Ηiroko Komiya, Μάριος Τσάγκαρης, Κέλλη Θωμά
Νέλλη Πουλοπούλου (ηθοποιός),
Durga Del Moral (ακροβάτισσα)
Έρευνα: Ελένη Λαδιά, Καλλιόπη Παπαγγελή, Νίκος Παπασταργιάδης
Φωτισμοί: Κωστής Μαργκάς
Κουστούμια: Dominic Delcos
Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη
Video art: Δερμάτης Χαράλαμπος, Γεώργιος Κ.Τάντος(Coupdecrace)
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας και του δήμου Ελευσίνας.
- Απεργούν στις 24 Απριλίου οι εργαζόμενοι στους δήμους – Τα αιτήματά τους
- Άκσηση: Η «ασπίδα» για το άγχος και την κατάθλιψη
- Άστατος ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη – Πού θα βρέξει
- Εμπόδια στις καινοτόμες θεραπείες τα μειωμένα κίνητρα για κλινικές μελέτες
- Πλησιάζουν «ταβάνι» οι τιμές στα ακίνητα
- «The Invite»: Η νέα δραματική κομεντί με τους Ολίβια Γουάιλντ, Σεθ Ρόγκεν, Πενέλοπε Κρουζ
- Τέσσερις τρόποι για να διαχειριστείς τις παρεξηγήσεις στη σχέση
- Γιατί η Ευρώπη μπορεί ακόμα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση φυσικού αερίου χωρίς να υπάρχει έλλειψη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442