Γένεσις Νο 2
To Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα “Κανιγκούντα”, παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την Τετάρτη 13 Μαϊου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου το έργο του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Ιβάν Βιριπάεφ “Γένεσις Νο 2”. To Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα “Κανιγκούντα”, παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, […]
Στο έργο του Ιβάν Βιριπάεφ ο Θεός εμφανίζεται επί σκηνής για να ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει. Τι μένει λοιπόν ύστερα απ’ αυτό για να πιστέψουμε; Πού βρίσκεται τώρα το χαμένο νόημα;Το έργο γραμμένο το 2004, είναι ένα κείμενο που διαρκώς εκπλήσσει: το έργο συνδυάζει με τόλμη την παραδοσιακή δραματουργία με το θέατρο-ντοκιμαντέρ και τον ποιητικό λόγο με το τραγούδι, μιλώντας για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και για τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα.Ο ίδιος ο Βιριπάεφ αποφασίζει να μπερδέψει το θεατή τοποθετώντας τον απέναντι σε έναν άλυτο γρίφο. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου όπως και τα βασικά πρόσωπα αποτελούν δημιουργία της Αντονίνα Βελικάνοβα, μιας γυναίκας έγκλειστης σε κάποια ψυχιατρική κλινική της Μόσχας. Τα εμβόλιμα “κωμικά” μουσικοχορευτικά ιντερμέδια του Βιριπάεφ προσγειώνουν απότομα τον θεατή στην γκρίζα και ορατή καθημερινή πραγματικότητα και σχολιάζουν με άγρια διάθεση μπρεχτικής πνοής το τοπίο των σύγχρονων μητροπόλεων της Δύσης.Το “Γένεσις Νο 2″αναζητά “κάποια πίστη” ως αντίσταση στην κυριαρχία του κυνισμού. Ο ίδιος ο Βιριπάεφ περιγράφει αυτή τη σύγκρουση ως εξής: “Αν με ρωτούσαν ποια είναι η βασική σύγκρουση στις μέρες μας, θα έλεγα ότι είναι η μάχη ανάμεσα στον “πολιτισμό” και την αιώνια αναζήτηση της πνευματικότητας”.
Πρόκειται εντέλει για ένα σπαραχτικά ποιητικό κείμενο που φορά κατά διαστήματα το προσωπείο της μαύρης κωμωδίας, για να αρθρώσει τον πιο αιχμηρό πολιτικό λόγο απέναντι στη σημερινή ασφυξία νοήματος.
Ιβάν Βιριπάεφ
Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Σιβηρία το 1974, αποφοίτησε από το Irkutsk Theatre School το 1995 και στη συνέχεια μετακόμισε στη Μόσχα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους νέους Ρώσους δραματουργούς. Παράλληλα εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων το “Οξυγόνο” το οποίο ήδη έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, ενώ έχει σκηνοθετήσει και την κινηματογραφική ταινία “Ευφορία”, η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2008.
Ο Βιριπάεφ θεωρείται θεμελιωτής του θεάτρου-ντοκιμαντέρ στην πατρίδα του και στα πλαίσια της έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο θεατρικό είδος συνεργάζεται με ομάδες από όλη την Ευρώπη.
Το έργο του “Γένεσις Νο 2” το οποίο γράφει το 2004 σε ηλικία τριάντα ετών, σηματοδοτεί την απόπειρα του συγγραφέα να συνδυάσει τον πολιτικό χαρακτήρα του θεάτρου-ντοκιμαντέρ με τον υπερβατικό χαρακτήρα του ποιητικού λόγου και το φιλοσοφικό προβληματισμό.
Θεατρική ομάδα “Κανιγκούντα”
Το όνομα της Θεατρικής ομάδας “Κανιγκούντα”, είναι εμπνευσμένο από το όνομα ηρωίδας του Ingmar Bergman στην “Έβδομη Σφραγίδα”.
Ο θίασος δημιουργήθηκε το 2005 από το σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη και τους ηθοποιούς Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη, Γιώργο Φριντζήλα και Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου.
Την άνοιξη του 2008 η “Κανιγκούντα” παρουσίασε την “Ηλέκτρα” του Χόφμανσταλ στην Αθήνα, και στη συνέχεια στο θεατρικό φεστιβάλ Αβινιόν (AVIGNON OFF) για 22 συνολικά παραστάσεις (10/7 – 2/8 2008).
Μετάφραση (από τα γαλλικά) – Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά – Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Φωτισμοί: Κορίνα Βασιλειάδου
| Μαρία Κεχαγιόγλου | |
| Ηθοποιός: | Μαρία Μαγκανάρη |
| Ηθοποιός: | Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου |
| Ηθοποιός: | Πέτρος Μάλαμας |
| Γιάννης Λεοντάρης | |
| Ιβάν Βιριπάεφ |
- Ο πραγματικός λογαριασμός του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Το αποτύπωμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Δώρα και ευχές για το Πάσχα από τον Δήμο Αθηναίων σε 3.500 άτομα τρίτης ηλικίας
- Το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson στο Ηράκλειο Κρήτης
- Long covid: Μπορεί να κοστίσει στις χώρες του ΟΟΣΑ 116 δισ. ευρώ τον χρόνο την επόμενη δεκαετία
- Το BHMAGAZINO με την ντίβα της όπερας Gaelle Arquez – Το Μ. Σάββατο μαζί με το ΒΗΜΑ
- MEGA Stories: «Ιστορίες πίστης στο περιβόλι της Παναγίας» στο MEGA
- Βούλα: 12χρονη που επέβαινε μόνη της σε λεωφορείο κατήγγειλε τους γονείς της για ενδοοικογενειακή βία
- Τσουκαλάς: Πανικόβλητη η κυβέρνηση, σεβασμός αλά καρτ στη Δικαιοσύνη από τη Νέα Δημοκρατία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442