Στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός βακτηριδίων, που συνιστούν την λεγόμενη μικροβιακή χλωρίδα. Αυτή ακριβώς η χλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και χωρίς τις επιδράσεις της, η διαβίωση ενός οργανισμού θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη.
Στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός βακτηριδίων, που συνιστούν την λεγόμενη μικροβιακή χλωρίδα. Αυτή ακριβώς η χλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και χωρίς τις επιδράσεις της, η διαβίωση ενός οργανισμού θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη.
Μια ομάδα διατροφικών στοιχείων, που συμβάλλει μέγιστα στην ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας είναι τα πρεβιοτικά. Ο όρος πρεβιοτικά, αναφέρεται σε κάθε άπεπτο στοιχείο της διατροφής μας που επιλεκτικά μπορεί να αποτελέσει «τροφή» για την ανάπτυξη ή και την ενεργοποίηση, φιλικών προς το έντερο μικροοργανισμών.
Και τονίζουμε το επιλεκτικά, γιατί όταν ένα διατροφικό στοιχείο προάγει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών του εντέρου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρεβιοτικό.
Πιστοποιημένα πρεβιοτικά είναι οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες και πλούσιες πηγές φρουκτολιγοσακχαριτών είναι η αγκινάρα, το κριθάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι.