51

Συζητήσεις προκαλεί στη Βρετανία δημοσκόπηση των Financial Times που καταδεικνύει ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης από τη χώρα των μεταναστών που δεν βρίσκουν δουλειά, ενώ κατά πλειοψηφία αντιτίθενται και στο δικαίωμα πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία.

Η ανεργία στην Βρετανία έχει αγγίξει τα υψηλότερα ποσοστά της τελευταίας δεκαετίας και τα προβλήματα στην αγοράς εργασίας έχουν φέρει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της χρήσης των εργαζομένων από το εξωτερικό. Οι Βρετανοί οικοδόμοι μάλιστα έχουν διαμαρτυρηθεί πρόσφατα κατά της εισόδου εργατών από το εξωτερικό.

Το 54% των Βρετανών που ερωτήθηκαν εξέφρασε την αντίθεση του στο δικαίωμα πολιτών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία, ποσοστό που οι Financial Times χαρακτηρίζουν υψηλότερο από τα αντίστοιχα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες στις οποίες έκανε επίσης έρευνα η εταιρεία Harris σε συνολικό δείγμα 6.538 ενηλίκων.

Ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Φιλ Γουάλας παραδέχθηκε μιλώντας στους Financial Times ότι τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε το ίδρυμα Harris καταδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν πως η κυβέρνηση «έχει τον έλεγχο» στο θέμα της μετανάστευσης.

«Τα ευρήματα του γκάλοπ δεν αποτελεούν έκπληξη, αποτελούν πηγή ανησυχίας, και σε σημαντικό μέρος οφείλονται στο γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο» είπε ο Φιλ Γουάλας σημειώνοντας ότι ο ίδιος εργάζεται για να δώσει τις διασφαλίσεις που χρειάζεται η βρετανική κοινή γνώμη.

«Κεντρικός στόχος της πολιτικής μου είναι να δώσω εγγυήσεις στην κοινή γνώμη ότι γνωρίζουμε ποιος είναι εδώ και ποιος δεν είναι» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Από πλευράς τους, οι Τόρις εκτιμούν ότι η τάση που κατέδειξε η δημοσκόπηση είναι εν μέρει αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής να επιβάλει περιορισμούς στην εισδοχή μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004.

«Αυτό που αντανακλά αυτή η δημοσκόπηση είναι ο συνδυασμός της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής με τις προφανείς πιέσεις στην αγορά εργασίας από την ύφεση» δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Οικονομίας του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος, Ντάμιαν Γκριν.

Τα ευρήματα της έρευνας -τα οποία παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- σε κάθε περίπτωση θα τροφοδοτήσουν τις ανησυχίες των κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής της Βρετανίας ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει παράγοντας ενίσχυσης της βρετανικής ακροδεξιάς, σημειώνουν οι Financial Times.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr