Νόμιμη και ουσιαστική αυτονομία για το Θιβέτ ζητά ο Δαλάι Λάμα
Μια «νόμιμη και ουσιαστική αυτονομία» για το Θιβέτ ζήτησε από την Κίνα ο Δαλάι Λάμα σε ομιλία που έδωσε ανήμερα της 50ης επετείου της εξέγερσης στο Θιβέτ ενάντια στο Πεκίνο. Σε επιφυλακή οι αρχές στο Θιβέτ και σε σημεία της δυτικής Κίνας. Αυξημένος ο αστυνομικός κλοιός στα σύνορα.
103
Μια «νόμιμη και ουσιαστική αυτονομία» για το Θιβέτ ζήτησε από την Κίνα ο Δαλάι Λάμα σε ομιλία που έδωσε ανήμερα της 50ης επετείου της εξέγερσης στο Θιβέτ ενάντια στο Πεκίνο.
«Εμείς, οι Θιβετιανοί αναζητούμε μία νόμιμη και ουσιαστική αυτονομία, που θα μας επέτρεπε να ζούμε μέσα στα πλαίσια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Νταρμσάλα της βόρειας Ινδίας, όπου βρίσκεται εξόριστος.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη στο Θιβέτ», συμπλήρωσε ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Κίνα ότι από την εξέγερση της 10ης Μαρτίου 1959 είναι υπεύθυνη για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Θιβετιανών, μετατρέποντας τη χώρα σε «μια κόλαση στη γη».
Εν τω μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στο Θιβέτ και σε συγκεκριμένα σημεία της δυτικής Κίνας.Μετά την ομιλία του Δαλάι Λάμα χιλιάδες νεαροί Θιβετιανοί βρήκαν στους δρόμους της Νταρμσάλα φωνάζοντας «Έξω η Κίνα!» και «Το Θιβέτ ανήκει σε Θιβετιανούς!».
Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται επίσης στο Νέο Δελχί, τη Σεούλ, την Καμπέρα και την Αυστραλία.
Κάτοικοι και επιχειρηματίες στην πρωτεύουσα της Λάσα αναφέρουν ότι είναι αυξημένες οι αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη.
«Υπάρχουν αστυνομικοί στους δρόμους, στους σταθμούς των λεωφορείων, σε οδικές αρτηρίες ακόμα και σε μικρά αλσύλλια», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Φέτος έχουν σχηματιστεί αλυσίδες αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες ελέγχουν τα σύνορα του Θιβέτ με τη νότια Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν).
«Για να διατηρηθεί η σταθερότητα και η προστασία του Θιβέτ αναπτύχθηκαν δυνάμεις με στόχο να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου των συνόρων και σε βασικές περιοχές και οδικές αρτηρίες», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος.
Οι περίπολοι αστυνομίας έχουν αυξηθεί και έξω από τα βουδιστικά μοναστήρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λίβανος: Αλλους δύο διασώστες σκότωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις -108 συνολικά από τη 2η Μαρτίου
- Ιράν: Αλλες «δύο εβδομάδες» χρειάζονται οι ΗΠΑ για να πλήξουν όλους τους στόχους τους, διαβεβαιώνει ο Τραμπ
- Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 344 παιδιά πέθαναν από τον Μάρτιο εξαιτίας επιδημίας ιλαράς
- Κολομβία: 4 εργαζόμενοι νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε στοά ανθρακωρυχείου βάθους 500 μέτρων
- Ιράν: «Εντελώς απαράδεκτη» κρίνει ο Τραμπ την απάντηση της Τεχεράνης στην αμερικανική πρόταση
- ΗΠΑ: Το τοπικό Κογκρέσο στην Οκλαχόμα απαγόρευσε τον γάμο ανηλίκων
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Το drone «μίλησε»
- Αναζητούν πετρέλαιο – «Dril, baby drill» από Τραμπ και για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442