Δικαστική έρευνα στην Τουρκία για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα
Τη διπλωματική κρίση μετά το «θερμό επεισόδιο»στο Νταβός έρχεται να κλιμακώσει η εισαγγελική έρευνα που ανοίγει στην Τουρκία σχετικά με κατηγορίες κατά της ισραηλινής ηγεσίας για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Στην Αγκυρα ο Μαχμούντ Αμπάς...
«θερμό επεισόδιο»στο Νταβός έρχεται να κλιμακώσει η εισαγγελική έρευνα που ανοίγει στην Τουρκία σχετικά με κατηγορίες κατά της ισραηλινής ηγεσίας για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Στην Αγκυρα ο Μαχμούντ Αμπάς...&source=in.gr">
Τη διπλωματική κρίση μετά το «θερμό επεισόδιο» στο Νταβός έρχεται να κλιμακώσει η εισαγγελική έρευνα που ανοίγει στην Τουρκία σχετικά με κατηγορίες κατά της ισραηλινής ηγεσίας για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η εισαγγελική έρευνα ανακοινώνεται λίγο πριν την άφιξη του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αμπάςδήλωσε ότι οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι εγκλήματα πολέμου, για τα οποία είναι υπεύθυνοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει μια διαρκή ειρήνη με το Ισραήλ.
Ο Αμπάς έφτασε το βράδυ της Παρασκευής στην Αγκυρα για επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Η τουρκική Εισαγγελία διέταξε τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας μετά την προσφυγή που υπέβαλε οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ισοδυναμεί με γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η προσφυγή, την οποία υπέβαλε η ισλαμικού προσανατολισμού οργάνωση Μαζλούμ-ντερ, κατονομάζει 19 Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες, η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.
«Υποβάλαμε την προσφυγή εναντίον αυτών που μπορούμε να αποδείξουμε ότι κατά τον άλφα ή βήτα τρόπο υπήρξαν υπεύθυνοι για τις εντολές που δόθηκαν κατά την επίθεση στη Γάζα» δήλωσε η Μεριέμ Σαρί, δικηγόρος που συμμετείχε στη σύνταξη της προσφυγής.
Στην προσφυγή ζητείται να δοθεί το δικαίωμα στην Τουρκία να δικάσει τους προαναφερόμενους και καλούνται οι τουρκικές Αρχές να τους συλλάβουν εάν εισέλθουν στη χώρα.
Ουδείς από το γραφείο της τουρκικής Εισαγγελίας ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο, μεταδίδει το Reuters.Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Αγκυρα αρνήθηκε να προβεί σε δήλωση.
Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εξαιτίας της Γάζας, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή σύγκρουση Ερντογάν-Πέρες στο Νταβός, έχει αρχίσει να μεταφέρεται και σε αμυντικό επίπεδο με το Ισραήλ να επανεξετάζει κατά πληροφορίες τουρκικά αιτήματα για αγορές όπλων.
Ανησυχία εκφράζεται και για το διμερές εμπόριο, ενώ κατακόρυφη πτώση σημειώνει ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία. Ενδεικτικά τον Ιανουάριο επισκέφθηκαν την Αττάλεια περίπου 3.000 Ισραηλινοί τουρίστες έναντι 10.000 αφίξεων που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα του 2008.
* Όπως μετέδωσε το CNN-Turk, η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε στη Δαμασκό αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς την απελευθέρωση «το συντομότερο δυνατόν» του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίντ που κρατείται από το 2006. Η απελευθέρωση του Σαλίντ είναι από τις προϋποθέσεις που θέτει το Ισραήλ για την επίτευξη μακροχρόνιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.