Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Ελλάδα ποτέ δεν παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τονίζει το ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα ποτέ δεν παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τονίζει το ΥΠΕΞ

Την κατηγορηματική του άρνηση ότι η Ελλάδα παραβίασε άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την ΠΓΔΜ εκφράζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ.Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως η δικαστική διαδικασία και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας είναι δύο εντελώς χωριστές διαδικασίες.

103

Την κατηγορηματική του άρνηση ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπoυργεία Εξωτερικών, Γ.Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην προσφυγή της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία ουδέποτε έχει παραβιαστεί από την Ελλάδα, ενώ αντιθέτως έχει παραβιαστεί κατ’ επανάληψη από την γειτονική χώρα.

Μάλιστα τόνισε πως η Ελλάδα δεν θέλησε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να μην δυσκολέψει η διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο κ. Κουμουτσάκος, διευκρίνισε πως η δικαστική διαδικασία που θα ξεκινήσει στο Δικαστήριο της Χάγης και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελούν δύο απολύτως χωριστές και διαφορετικές διαδικασίες.

«Η διαφορά του ονόματος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του Δικαστηρίού […]. Τώρα εάν η δικαστική διαδικασία επηρεάσει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα τη διαπραγμάτευση, αυτό θα το δούμε στην πορεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση αναστολής, καθώς η άλλη πλευρά δεν έχει ορίσει διαπραγματευτή.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδοξο «η γειτονική χώρα να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το προσωρινό όνομα το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμόσει στους διεθνείς οργανισμούς, ως όφειλε».

Σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα ούτε βραδυπορεί, ούτε βιάζεται, αλλά ελέγχει απόλυτα το χρόνο της εκδήλωσης των κινήσεών της και στο πλαίσιο αυτό έχει και διατηρεί όλες τις δυνατότητες για την καλύτερη προβολή της θέσης της και την προστασία των συμφερόντων της».

Αναφερόμενος, τέλος στο περιεχόμενο των ιδεών του κ.Νίμιτς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας ο κ, Κουμουτσάκος τόνισε πως υπάρχουν καίριες διαστάσεις της ελληνικής θέσης που έχουν ληφθεί υπόψη στη δέσμη ιδεών, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και σημεία που η Ελλάδα τα απορρίπτει.

«Με τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει δυναμική για επίλυση του προβλήματος».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Κουμουτσάκου, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Α.Λοβέρδος, τόνισε:

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κάνει πως δεν καταλαβαίνει τις πρακτικές συνέπειες που έχει η προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη για τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του ονόματος».

Αναφέρει μάλιστα ότι πολλές και εύλογες απορίες για το πως σκοπεύει η κυβέρνηση και ειδικά η υπουργός Εξωτερικών να χειριστεί το θέμα δημιουργεί το επιχείρημα του ΥΠΕΞ ότι δε συμβαίνει απολύτως τίποτα. «Διότι αυτή η δήθεν ψυχραιμία δεν αποτελεί επιλογή του κ.Κουμουτσάκου, αλλά της κυβέρνησης της ΝΔ που οδηγεί τα πράγματα και σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Σκοπίων από αποτυχία σε αποτυχία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο