Πρόστιμο-ρεκόρ 1,38 δισ. ευρώ σε καρτέλ κατασκευαστών τζαμιών αυτοκινήτων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 1,38 δισ. ευρώ σε τέσσερις κατασκευαστές τζαμιών αυτοκινήτων που σχημάτισαν καρτέλ για να κρατήσουν τις τιμές υψηλά με τεχνητό τρόπο. Το πρόστιμο είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.
27
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 1,38 δισεκατομμυρίου ευρώ σε τέσσερις κατασκευαστές τζαμιών αυτοκινήτων που σχημάτισαν καρτέλ με στόχο να κρατήσουν τις τιμές υψηλά με τεχνητό τρόπο.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι διευθυντές των εταιρειών Asahi στην Ιαπωνία, Pilkington στη Βρετανία, Saint-Gobain στη Γαλλία και Soliver στο Βέλγιο συμμετείχαν από το 1998 ως το 2003 σε μια σειρά συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια και ξενοδοχεία για να καθορίσουν τις τιμές και τα μερίδια της αγοράς και για να ανταλλάξουν μεταξύ τους πελάτες.
Οι εταιρείες αυτές ελέγχουν το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς των υαλοπινάκων που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, ο ετήσιος τζίρος της οποίας ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η ΕΕσε καρτέλ. Αμέσως μετά ακολουθεί η «καμπάνα» 992,3 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 2007 σε πέντε εταιρείες ανελκυστήρων.
Μόνο η Saint-Gobain, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία οικοδομικών υλικών, θα πρέπει να πληρώσει 896 εκατ. ευρώ, πρόστιμο το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ακίνητα: Πώς το Μετρό εκτοξεύει τα… ενοίκια [πίνακες]
- Βολιβία – ΗΠΑ: Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να επαναλειτουργήσουν τις πρεσβείες τους μετά από χρόνια
- HIIT: Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική προπόνηση;
- Ποιοι 18άρηδες θα πρέπει να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση
- Αρκάς: Η spooky «καλημέρα» της Παρασκευής
- ΝΑΤΟ: Ο Χέγκσεθ δεν θα παρευρεθεί στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες
- Συνταγή: Σολομός με ρεβύθια, σπανάκι και κάρι
- Επιδρομή της Ρωσίας στη Ζαπορίζια – Δύο νεκροί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-david-kanigan-239927285-35070884-315x220.jpg)








![Ακίνητα: Πώς το Μετρό εκτοξεύει τα… ενοίκια [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/akinita1-128x85.jpg)



![Ακίνητα: Πώς το Μετρό εκτοξεύει τα… ενοίκια [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/akinita1-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442