Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Δυνατό μήνυμα στήριξης» από το ΕΣΕΠ στον Δ.Χριστόφια

«Δυνατό μήνυμα στήριξης» από το ΕΣΕΠ στον Δ.Χριστόφια

Ομόφωνο μήνυμα στήριξης στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια για τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έστειλε το Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδρίασε την Πέμπτη. Στην ατζέντα επίσης ΠΓΔΜ και Καύκασος.

38

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κρίση στον Καύκασο και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για «ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό μήνυμα στήριξης» προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«To ΕΣΕΠ συζήτησε αναλυτικά τρία ουσιαστικά θέματα: την κρίση στον Καύκασο, τα θέματα τα οποία έχουμε στα Βαλκάνια και κυρίως το Κυπριακό. Ήταν μια καλή συζήτηση, όπως, άλλωστε πάντα στο Συμβούλιο αυτό. Το μήνυμα, το οποίο είναι και πιο ουσιαστικό από όλα, είναι το μήνυμα στήριξης στον πρόεδρο Χριστόφια και στις συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν χθες για την νέα αυτή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ήταν (μήνυμα) ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.

Την στήριξη τουΠΑΣΟΚ στον Δ.Χριστόφια εξέφρασε και ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε ότι το συμβούλιο «στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό» και πρόσθεσε ότι «η ομοφωνία των κομμάτων επ αυτού είναι πολύτιμη, το μήνυμα είναι ενιαίο, αφορά τον ελληνισμό. Συμβάλαμε όλοι με επιτυχία ώστε να διαμορφωθεί το τελικό μήνυμα προς την κυπριακή ηγεσία».

Σχετικώς με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για την «ανάγκη να δούμε μερικές πτυχές της πρακτικής που αφορά την πολιτικής μας», ενώ για την κρίση στον Καύκασο επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει καταδίκη της γεωργιανής επίθεσης στο προσκήνιο. Και τόνισε: «Πρέπει να είναι σαφής η καταδίκη και η θέση της Ελλάδας απέναντι σε μια χώρα που προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κίνηση των μηχανισμών του πολέμου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, αναφερόμενος στην κρίση του Καυκάσου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκινώντας από πιο παλιά, από το Αφγανιστάν, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την περικύκλωση της Ρωσίας με την αντιπυραυλική ασπίδα και την προσπάθεια να βάλουν την Ουκρανία και την Γεωργία στο ΝΑΤΟ, προφανώς ενόχλησαν την Ρωσία, η οποία αντέδρασε. Αν αντέδρασε υπέρμετρα ή πόσο υπέρμετρα αντέδρασε, αυτό είναι δευτερεύον».

Εξέφρασε την αντίθεσή του «στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από όπου και αν προέρχεται» και πρόσθεσε: «Όπως είχαμε πει και για το Κόσοβο, επιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αναγνωρίσει αυτά τα τετελεσμένα, το ίδιο και στην Ν.Οσετία και την Αμπχαζία».

Σχετικώς με το Κυπριακό, ο Γιάννης Μπανιάς δήλωσε ότι «πρέπει να μείνουμε στις θέσεις που παλαιότερα έχουμε πει για ένα ενιαίο κράτος με δύο συνιστώσες» και επανέλαβε την στήριξή του στον κ.Χριστόφια.

Για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝτόνισε την ανάγκη να παραμείνει η διαπραγμάτευση στο πακέτο που ήδη υπάρχει και επανέλαβε τη θέση του κόμματος για «σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Οεκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ευρωβουλευτής Γεώργιος Γεωργίου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Γεωργία καταδίκασε τις ενέργειες του προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι και πρόσθεσε: «Διερχόμεθα μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε η Γιάλτα, ούτε το Βλαδιβοστόκ, που νοικοκύρεψαν την κατάσταση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ.Γεωργίου τόνισε ότι «αν η Τουρκία επικαλείται την ιδιότητα της ως εγγυήτριας δυνάμεως, η Ελλάς θα έπρεπε να έχει μαζί της την ΕΕ ως εγγυήτρια δύναμη και δεν θα έπρεπε να αφήσουμε το θέμα μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που ξέρουμε πολύ καλά το ρόλο του».

Σχετικώς με το θέμα της ΠΓΔΜ, επανέλαβε την θέση του κόμματός του ότι «αν υπάρξει ονομασία η οποία περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, βαδίζουμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο