Ο ΟΠΕΚ προβλέπει μείωση ζήτησης πετρελαίου και δεν προτίθεται ν αυξήσει την προσφορά
Το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να επιβραδύνει τις επενδύσεις για αύξηση της προσφοράς αργού πετρελαίου επιβεβαίωσε επισήμως ο ΟΠΕΚ μέσω της ετήσιας έκθεσής του, επικαλούμενος τη μείωση της ζήτησης μέσω εξοικονόμησης ενέργειας και ολοένα μεγαλύτερης στροφής σε εναλλακτικές λύσεις. Οι υψηλές τιμές δεν οφείλονται στη μειωμένη προσφορά, επιμένει.
Το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να επιβραδύνει τις επενδύσεις για αύξηση της προσφοράς αργού πετρελαίου επιβεβαίωσε επισήμως ο ΟΠΕΚ με τη δημοσιοποίηση της φετινής ετήσιας έκθεσής του «Παγκόσμιες Πετρελαϊκές Προοπτικές», επικαλούμενος τη μείωση της ζήτησης στις καταναλώτριες χώρες μέσω εξοικονόμησης ενέργειας και ολοένα μεγαλύτερης στροφής σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα βιοκαύσιμα.
Στο World Oil Outlook 2008, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ζήτηση θα ανέλθει το 2030 σε 113 εκατομύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα – 4 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τη σχετική εκτίμηση στο World Oil Outlook 2007 – σε σύγκριση με 85 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα το 2006.
Ο διεθνής οργανισμός αποδίδει αυτή την αναθεώρηση προς τα κάτω «εν μέρει στην υπόθεση για τιμή μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι για το καλάθι του ΟΠΕΚ, έναντι 50 με 70 δολαρίων το βαρέλι το 2007».
«Το πετρέλαιο ήταν στην πρώτη θέση όσον αφορά την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών του πλανήτη τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες και υπάρχει σαφής προσδοκία ότι αυτή η πραγματικότητα θα εξακολουθήσει να ισχύει», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι το αργό πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα θα αντιστοιχούν στο 85% του ενεργειακού μίγματος το 2030.
«Αναμένεται αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο με ταχείς ρυθμούς, ενώ ο γαιάνθρακας ανακτά τη σημασία του στο ενεργειακό μίγμα», προσθέτουν.
Σαφείς ήταν, ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των διαπιστώσεων του ΟΠΕΚ και αυτών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, για την περίοδο μέχρι το 2013.
Ενώ οι εκτιμήσεις στις οποίες προέβη η IEA την 1η Ιουλίου κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης, μέχρι το 2013, κατά 1,5 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, με ρυθμό ταχύτερο από το μέσο όρο αύξησης της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 1,3 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα ετησίως μέχρι το 2012, και να επιβραδυνθεί, μακροπρόθεσμα, σε 1,2 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα ετησίως.
Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι, την περίοδο μέχρι το 2012, εξαιρουμένης της προσφοράς αργού πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, οι προσθήκες στη συνολική προσφορά -πετρελαίο από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, βιοκαύσιμα κ.ά.- θα ανέρχονται ετησίως σε 1,4 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, πάνω από το ρυθμό αύξησης της ζήτησης.
«Εάν τα κράτη-μέλη μας δουν ότι η ζήτηση είναι μειωμένη, δεν θα επενδύσουν», δήλωσε στο Ρόιτερ ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι.
«Εχουν προβλήματα εκπαίδευσης, έχουν προβλήματα στέγασης, έχουν προβλήματα στον τομέα υγείας, έχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Εχουν πολλές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να επενδύσουν», προειδοποίησε.
Ο Οργανισμός ενημέρωσε ότι τα τρέχοντα προγράμματα για ανάπτυξη πεδίων άντλησης πετρελαίου θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα κατά 5 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα και περισσότερο μέχρι το 2012.
«Υπάρχει, παρόλα αυτά, σαφής πιθανότητα σπατάλης πόρων σε παραγωγική δυναμικότητα που δεν χρειάζεται», τονίζεται στην έκθεση.
Στον πρόλογο της έκθεσης, ο Αλ Μπάντρι επανέλαβε τη θέση του ΟΠΕΚ ότι σήμερα «υπάρχει περισσότερο από αρκετό» πετρέλαιο στην αγορά και κατηγόρησε άλλους παράγοντες εκτός προσφοράς, όπως το αδύναμο πετρέλαιο για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας