Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Για πραξικοπηματικές κινήσεις κατηγορεί τον Μουγκάμπε η αντιπολίτευση

Για πραξικοπηματικές κινήσεις κατηγορεί τον Μουγκάμπε η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση της Ζιμπάμπουε κατηγορεί τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε για το ότι διοργάνωσε ένα de facto πραξικόπημα στην χώρα για να παραμείνει στην εξουσία μετά το όχι ευνοϊκό για αυτόν αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ακόμη ότι κινδυνεύει η ζωή πολλών ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.

95

Η αντιπολίτευση της Ζιμπάμπουε κατηγορεί τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε για το ότι διοργάνωσε ένα de facto πραξικόπημα στην χώρα για να παραμείνει στην εξουσία μετά το όχι ευνοϊκό για αυτόναποτέλεσματων πρόσφατων εκλογών.

«Έχουν χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις για να εκφοβίσουν τον πληθυσμό ενόψει των αναπληρωματικών εκλογών».

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ακόμη ότι κινδυνεύει η ζωή πολλών ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Time ο πρόεδρος του Κινήματος για την Δημοκρατική Αλλαγή Μόργκαν Τσβανγκιράι δήλωσε ότι ο Μουγκάμπε θα εκδιωχτεί από την εξουσία με την βοήθεια και άλλων αφρικανικών κρατών. «Κανείς δεν θέλει να αγγίξει τον Μουγκάμπε· είναι εγκαταλελειμμένος», τόνισε ο Τσβανγκιράι στη συνέντευξή του.

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο στη Ζάμπια διεξάγεται σύνοδος αφρικανικών κρατών για δύσκολη μετεκλογική κατάσταση στην Ζιμπάμπουε και τις ανησυχίες για το μέλλον της χώρας και την πιθανότητα αιματοχυσίας. Θα παραστούν ο πρόεδρος της Ζιμπαμπους όπως καιο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τσβανγκιράι.

Στις εκλογές της 29 Μαρτίου, ο 84χρονος Ρόμπερτ Μπουγκάμπε φαίνεται ότι έχασε ο ίδιος και η παράταξή του ZANU-PF στις προεδρικές εκλογές. Τα επίσημα αποτελέσματα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές δεν έχουν εκδοθεί ακόμη και η αντιπολίτευση υποπτεύεται ότι η κυβέρνηση θα τα αλλοιώσει για να εξασφαλίσει την νίκη της.

Ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την διεξαγωγή και δεύτερου γύρου εκλογών ενω η κυβέρνηση ζητά την επανακταμέτρηση 14 εδρών αλλά η αντιπολίτευση αρνείται να συμφωνήσει και στα δυό ενδεχόμενα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο