Τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εξετάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ
Το ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζει τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που υπάρχουν, με στόχο να καθοριστούν χρήσεις γης και να θεσμοθετηθούν ενιαίοι κανόνες για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης, έτσι ώστε το 2010 να έχει περιοριστεί η αυθαίρετη δόμηση.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζει τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που υπάρχουν, με στόχο να καθοριστούν χρήσεις γης και να θεσμοθετηθούν ενιαίοι κανόνες για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης, έτσι ώστε το 2010 να έχει περιοριστεί η αυθαίρετη δόμηση.
Από τη νομιμοποίηση εκτιμάται θα εξαιρεθούν τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, σε αρχαιολογικούς χώρους, στον αιγιαλό, σε ρέματα, σε περιοχές επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, καθώς και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 1.000.000 αυθαίρετα.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», επιδιώκει να μπουν κανόνες για τον τρόπο ένταξης των αυθαιρέτων στο σχέδιο πόλης, ώστε να εξυγιανθούν και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
Στόχος είναι να καταρτιστούν γενικά πολεοδομικά σχέδια, μέσω των οποίων θα ενταχθούν περιοχές στο σχέδιο πόλης, θα καθοριστούν χρήσεις γης και θα θεσμοθετηθούν ενιαίοι κανόνες για τις εντάξεις περιοχών.
Ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία.
Ενδεικτική είναι η απόφαση του ΣτΕ για οικισμό στην Αυλίδα. Το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ με την υπ αριθμόν 40/2007 γνωμοδότησή του έκρινε μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης δεύτερης κατοικίας της παραλιακής περιοχής της Αυλίδας, στο νομό Εύβοιας.
Το ΣτΕ έκρινε ότι τα προβλεπόμενα όρια αρτιότητας των οικοπέδων στην περιοχή της Αυλίδας είναι μικρά (200 έως 450 τετραγωνικά μέτρα) και κατά συνέπεια το σχέδιο ΠΔ ως προς το σκέλος αυτό δεν είναι σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επί της ουσίας, το ΣτΕ έκρινε ότι ο συγκεκριμένος οικισμός δημιουργήθηκε κατά παράβαση των πολεοδομικών κανόνων και ότι η Πολιτεία εμφανίζεται να «σύρεται» από τους παράνομους οικιστές, καθώς πρώτα το κράτος τους άφησε να κτίσουν αυθαίρετα και στη συνέχεια έρχεται να τους νομιμοποιήσει, επισφραγίζοντας την παρανομία.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.