Κλυδωνισμών συνέχεια στα ασιατικά Χρηματιστήρια και την Τετάρτη
Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια και την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις λόγω των φόβων για την επαπειλούμενη ύφεση στις ΗΠΑ και τη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Απώλειες σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ, διόρθωση στη Σαγκάη.
Διευρύνονται οι απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια και την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις λόγω των φόβων για την επαπειλούμενη ύφεση στις ΗΠΑ και τη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 515,80 μονάδες στις 17.604,12. Απώλειες και στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο δείκτης Χανγκ Σενγκ έκλεισε με πτώση 2,46% στις 19.651,51 μονάδες
Το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας έκλεισε επίσης με απώλειες 1,54%.
Στην Αυστραλία, όπου το Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ άνοιξε με απώλειες 3,46%, ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ κάλεσε τους επενδυτές να μην υποκύψουν στον πανικό. «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι μια ισχυρή οικονομία όπως είναι η κινεζική θα πρέπει κάπου κάπου να κάνει διορθώσεις» τόνισε.
Στη Σαγκάη, όπου χθες το Χρηματιστήριο έκανε «βουτιά» 8,84%, σήμερα το κλίμα ήταν θετικότερο και ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,94%.
«Όπως αναμενόταν, οι περισσότερες αγορές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού άνοιξαν σήμερα με απώλειες λόγω του δυσμενούς κλίματος στις παγκόσμιες αγορές. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντιστροφή προς τα πάνω εντός της ημέρας» τόνισε ο Ατούλ Μέχρα, αναλυτής της JM Morgan Stanley.
Η πτώση στα χρηματιστήρια προκάλεσε πάντως υποχώρηση και στις τιμές του πετρελαίου καθώς στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου είχε διαμορφωθεί στα 60,29 δολάρια από τα 61,46 δολάρια το βαρέλι που έκλεισε χθες το βράδυ.
Το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια επιδεινώθηκε και από τη δήλωση του τέως προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, για τον κίνδυνο ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.