Το κάπνισμα επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως και τα ναρκωτικά
Ουάσιγκτον: Το κάπνισμα προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο, όμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα πειραματόζωα όταν τους χορηγείται κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.
Ουάσιγκτον: Το κάπνισμα προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο, όμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα πειραματόζωα όταν τους χορηγείται κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.
Μελέτη που έγινε στον εγκεφαλικό ιστό καπνιστών και μη, οι οποίοι είχαν αποβιώσει, έδειξε ότι οι καπνιστές είχαν όμοιες αλλαγές με τις προαναφερόμενες, ακόμα και αν είχαν διακόψει πολλά χρόνια πριν το κάπνισμα, σύμφωνα με την ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών.
Ο Δρ Μπρους Χοπ ανέλυσε τα επίπεδα δύο ενζύμων που εντοπίζονται εντός των νευρώνων του εγκεφάλου. Τα ένζυμα αυτά βοηθούν τους νευρώνες να χρησιμοποιήσουν τα χημικά σήματα, όπως αυτά που παράγονται από τη ντοπαμίνη.
Οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είχαν υψηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων ενζύμων, γεγονός που παρατηρήθηκε και σε ζωικές μελέτες, όπου τα πειραματόζωα έπαιρναν κοκαΐνη και ηρωίνη.
Οι επιστήμονες εδώ και αρκετά χρόνια έχουν καταστήσεισαφές ότι το κάπνισμα είναι εξίσου εθιστικό με τη χρήση ηρωίνης. Και η παρούσα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τελικά επέρχονται μακροχρόνιες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο των καπνιστών, οι οποίες υποδεικνύουν μια παθολογική βάση της εξάρτησης από τη νικοτίνη.
health.in.gr
- Τζον Γουίκ: Ο Κιάνου Ριβς φέρνει το χάος στο PlayStation – «Χρυσό φαινόμενο»
- Ένα ήπιο κύμα αντίστασης στον Τραμπ έκανε τη εμφάνισή του – Τι μπορεί να πετύχει
- Ο Κωστούλας έγινε… Κατσούλας και τα social media «δικάζουν» τον Ντάρεν Φλέτσερ (pics)
- Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους» – Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για συμβιβασμούς στα πυρηνικά αν οι ΗΠΑ συζητήσουν άρση των κυρώσεων
- Τουρκία: Κατέρρευσε το φράγμα Ντιμ στην Αττάλεια – Πλημμύρες και καταστροφές, εκκενώνονται σπίτια
- Κάτω τα χέρια από τον Γιάνη Μαΐστρο!
- All-Star Game: Έγραψε ιστορία ο Λίλαρντ στον διαγωνισμό τριπόντων – Ούτε φέτος θέαμα στα καρφώματα
- Εξευτελισμός, bullying, στερεότυπα: Το America’s Next Top Model ήταν ένα κακόγουστο θρίλερ μόδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 15.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442