Σε πλήρη άνθιση οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, λέει η Ντ.Μπακογιάννη
Την αυξητική τάση των επενδύσεων, των εμπορικών συναλλαγών και της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο 10ο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο.
71
Την αυξητική τάση των επενδύσεων, των εμπορικών συναλλαγών και της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο 10ο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο.
«Οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις βρίσκονται σε πλήρη άνθιση, αυτό κατέγραψε το Ελληνοτουρκικό Συνέδριο με γεγονότα και αριθμούς» ήταν η φράση με την οποία άρχισε την ομιλία της η κ. Μπακογιάννη.
Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στις κινήσεις εξαγοράς τουρκικών τραπεζών από την Εθνική, τη EuroBank και την AlphaBank και στη «γιγάντια συνεργασία» κατασκευαστικών εταιρειών από τις δύο χώρες για την κατασκευή ολόκληρης πόλης στο Ομάν, προϋπολογισμού 20 δισ. δολαρίων. «Αυτή η συνεργασία πρέπει να γίνει φάρος και να εμπνεύσει και άλλα εγχειρήματα» είπε η κ. Μπακογιάννη.
Μίλησε επίσης για τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας.
Για τον τουρισμό ανέφερε ότι στους 585.000 Έλληνες που επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2005 αντιστοιχούν 60.000 Τούρκοι που ήρθαν στην Ελλάδα και τόνισε ότι αυτό το αρνητικό ισοζύγιο πρέπει να διορθωθεί.
Στο ζήτημα των εμπορικών συναλλαγών επισήμανε τον εύθραστο χαρακτήρα των ελληνικών εξαγωγών (αν και επισήμανε την αύξησή τους και τη μείωση του αρνητικού ισοζυγίου εις βάρος της Ελλάδας), που περιορίζονται στην πλειονότητά τους σε τρεις κατηγορίες, σε αντίθεση με τις τουρκικές εξαγωγές, που είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες.
Απευθυνόμενη προς τους Έλληνες επιχειρηματίες, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία χρειάζεται επώνυμα και ποιοτικά διαφοροποιημένα προϊόντα», τα οποία θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων κοινωνικών τάξεων.
«Όραμά μας» κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών, «είναι δύο χώρες -θα πρόσθετα και την Κύπρο- που συνεργάζονται στενά με τεράστιο αμοιβαίο όφελος». Επικαλέσθηκε δε, δήλωση του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Βουλή το 1930, στην οποία επισήμανε ότι σπανίως δύο λαοί μπορούν να βρουν τόσα κοινά σημεία, όσα βρήκαμε εμείς μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άκσηση: Η «ασπίδα» για το άγχος και την κατάθλιψη
- Άστατος ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη – Πού θα βρέξει
- Εμπόδια στις καινοτόμες θεραπείες τα μειωμένα κίνητρα για κλινικές μελέτες
- Πλησιάζουν «ταβάνι» οι τιμές στα ακίνητα
- «The Invite»: Η νέα δραματική κομεντί με τους Ολίβια Γουάιλντ, Σεθ Ρόγκεν, Πενέλοπε Κρουζ
- Τέσσερις τρόποι για να διαχειριστείς τις παρεξηγήσεις στη σχέση
- Γιατί η Ευρώπη μπορεί ακόμα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση φυσικού αερίου χωρίς να υπάρχει έλλειψη
- Τι καιρό έκανε στην Εξοδο του Μεσολογγίου;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442