Οι απολυμένοι επιχειρήσεων που μετεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό δικαιούνται αποζημίωση
Αποζημίωση από το κράτος δικαιούνται οι απολυμένοι της Goodyear (340 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης) και όσοι απολύθηκαν ομαδικά από επιχειρήσεις που μετεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Κομισιόν
Αποζημίωση από το κράτος δικαιούνται οι απολυμένοι της Goodyear (340 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης) και όσοι απολύθηκαν ομαδικά από επιχειρήσεις που μετεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με απάντηση του επίτροπου Απσχόλησης της ΕΕ Βλαντιμίρ Σπίντλα σε ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.
Ο ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αφού τόνισε ότι η γνωμοδότηση (Υποθέσεις C-187/05 & C-190/05) του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με την νομιμότητα της ομαδικής απόλυσης των εργαζομένων στην Goodyear ανέτρεψε την μέχρι σήμερα νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, ρωτούσε την Επιτροπή αν οι παράνομα απολυθέντες μπορούν να απαιτήσουν αποζημιώσεις -και από ποιον- για την απώλεια της θέσης εργασίας τους εξαιτίας της μη ορθής εφαρμογής της οδηγίας 75/129 περί ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα.
Το ΔΕΚ είχε γνωμοδοτήσει ότι σε περίπτωση οικειοθελούς παύσης λειτουργίας της επιχείρησης, ο εργοδότης υποχρεούται να εφαρμόσει τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων.
Ο επίτροπος Σπίντλα, απαντώντας στον ευρωβουλευτή, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αναπτύξει μια γενική αρχή περί κρατικής ευθύνης σε περιπτώσεις μη τήρησης του δικαίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η αρχή αυτή ισχύει σε οποιαδήποτε περίπτωση κάποιο κράτος μέλος παραβεί το κοινοτικό δίκαιο, ανεξάρτητα από το ποιο όργανο του κράτους μέλους ευθύνεται, λόγω πράξεων ή παραλήψεων, για την παραβίαση».
Ο επίτροπος συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι «η κρατική ευθύνη απορρέει από το γεγονός ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή και την επιβολή του κοινοτικού δικαίου. Ωστόσο, η επιβολή της κρατικής ευθύνης για παραβίαση δικαιωμάτων που χορηγούνται σε ιδιώτες βάσει του κοινοτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα εργασιακών και βιομηχανικών σχέσεων, γίνεται από τα εθνικά δικαστήρια. Εξυπακούεται ότι τα εθνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν το μέγεθος καθώς και τον τύπο της ζημίας που θα αποκατασταθεί».
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις για αποκατάσταση απώλειας ή ζημίας που ορίζονται από τους εθνικούς νόμους των κρατών μελών δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο ευνοϊκές από εκείνες που αφορούν παρόμοιες προσφυγές της εσωτερικής έννομης τάξης και δεν θα πρέπει διατυπώνονται κατά τρόπο τέτοιο ώστε να καθιστούν αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη της επανόρθωσης».
Σημειώνεται ότι, εκτός από τους απολυμένους της Goodyear, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι απολυμένοι των Palco, Triumph, Yioula και άλλων επιχειρήσεων που έχουν μετεγκατασταθεί στο εξωτερικό, χωρίς σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή να έχουν τηρήσει το νόμο περί ομαδικών απολύσεων.
«Μετά την απόφαση του ΔΕΚ και την σημερινή απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου, αποκαλύπτεται ότι για χρόνια η ελληνική πολιτεία ερμήνευε το κοινοτικό δίκαιο κατά τρόπο που ευνοούσε σκανδαλωδώς την εργοδοσία να απολύσει αυθαίρετα τους εργαζομένους. Επίσης, η ερμηνεία αυτή, έδινε κίνητρο σε επιχειρήσεις να κλείνουν τα εργοστάσια στην Ελλάδα και να εγκαθίστανται στο εξωτερικό» σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.