Νορβηγός μεσολαβητής στη Σρι Λάνκα, ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται
Με τις σφοδρές συγκρούσεις να επεκτείνονται και στο βορειοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα, έφτασε στη χώρα Νορβηγός μεσολαβητής, επιδιώκοντας τη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των Τίγρεων Ταμίλ. Χιλιάδες οι πρόσφυγες...
Με τις σφοδρές συγκρούσεις να επεκτείνονται και στο βορειοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα, έφτασε στη χώρα Νορβηγός μεσολαβητής, επιδιώκοντας τη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των Τίγρεων Ταμίλ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού, ταγματάρχης Ουπάλι Ρατζαπάξε, δήλωσε ότι οι αντάρτες άρχισαν να βάλλουν με όλμους το πρωί της Παρασκευής στο Μουτούρ, την παραθαλάσσια πόλη στα βορειοανατολικά της χώρας, «αναγκάζοντας τις δυνάμεις μας να απαντήσουν».
Το πρόσφατο κύμα βίας ξέσπασε από την απόφαση των ανταρτών να διακόψουν την παροχή νερού σε χωριά που ελέγχονται από την κυβέρνηση στα βορειοανατολικά. Ο κυβερνητικός στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις στο έδαφος.
Ο Νορβηγός απεσταλμένος Γιον Χάνσεν-Μπάουερ πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης και να μεταβεί στο προπύργιο των Τίγρεων Ταμίλ, Κιλινότσι, το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και να επιδιώξει την κατάπαυση του πυρός.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την έκρηξη της βίας, τους πολλούς αμάχους νεκρούς και για το μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Με αφορμή την αποστολή του Νορβηγού διπλωμάτη, ο Ανάν κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για διαπραγματεύσεις.