Μήνυμα Αλ Ζαουάχρι για συνέχιση της «αντίστασης» κατά των ξένων στο Αφγανιστάν
Να πολεμήσουν εναντίον των ξένων δυνάμεωνκάλεσε τους Αφγανούς ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Το νέο μήνυμα έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή με τις μάχες να έχουν αναζωπυρωθεί μεταξύ των συμμαχικών στρατευμάτων και των Ταλιμπάν. Αλλοι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Αφγανιστάν.
Να πολεμήσουν εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν κάλεσε τους Αφγανούς ο υπ αριθμόν δύο της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Το τρίλεπτο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη σε ιστοσελίδα, που χρησιμοποιείται συχνά από εξτρεμιστικές οργανώσεις και εικονίζει τον άνθρωπο που θεωρείται ως το δεξί χέρι του Οσάμα μπιν Λάντεν να μιλά απευθείας στην κάμερα με ένα αυτόματο τουφέκι στο πλάι του.
«Μουσουλμάνοι αδελφοί στο Αφγανιστάν, και ειδικά στην Καμπούλ, αντισταθείτε σαν μουτζαχεντίν ώστε οι εισβολείς να εκδιωχθούν» λέει ο Ζαουάχρι στο μήνυμά του.
«Μην εμπιστεύεστε αυτούς τους άπιστους εισβολείς ή τους πράκτορές τους που θέλουν να σας μεταμορφώσουν σε καταπιεσμένους, σκλαβωμένους ανθρώπους. Καλώ τους μουσουλμάνους στην Καμπούλ και το Αφγανιστάν να ενωθούν για χάρη του Θεού εναντίον των ξένων δυνάμεων […] τους καλώ να αντισταθούν στην κατοχή των απίστων και να κάνουν το καθήκον τους υπερασπιζόμενοι την πίστη και την τιμή τους» πρόσθεσε.
Στο μήνυμά του, ο Ζαουάχρι ανέφερε διάφορες «επιθετικές ενέργειες» των ΗΠΑ σε πόλεις του Αφγανιστάν, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, που όπως είπε αποτελούν ξένα«εγκλήματα κατά του Ισλάμ» ενώ αναφέρθηκε στη «γελοιοποίηση του αγίου Προφήτη μας από τους Ιταλούς, τους Δανούς και τους Γάλλους» αναφερόμενος στα σκίτσα του Μωάμεθ που προκάλεσαν σάλο νωρίτερα εφέτος.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σχετικά με το πότε μαγνητοσκοπήθηκε το μήνυμα αυτό. Ωστόσο, η δημοσιοποίησή του συμπίπτει με την έξαρση των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τις πιο σφοδρές από την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001.
Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
Πριν καν προλάβει να ολοκληρώσει το… μήνυμά του ο Ζαουάχρι, άλλοι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί σε μάχες εναντίον των Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, οι τέσσερις σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων κατά «εξτρεμιστών του εχθρού» στην επαρχία Νουριστάν στο νότιο Αφγανιστάν.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων 47 Αμερικανών στρατιωτών και 18 άλλων ξένων στρατιωτών- έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν το 2006.