Το ξεροψημένο κρέας προάγει τον καρκίνο του προστάτη
Ουάσιγκτον: Ένα συστατικό που σχηματίζεται όταν το κρέας ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενθαρρύνει την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη σε αρουραίους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.
Ουάσιγκτον: Ένα συστατικό που σχηματίζεται όταν το κρέας ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενθαρρύνει την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη σε αρουραίους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς με επικεφαλής τον Δρ Αντζελο Ντε Μαρζο εξηγεί ότι η παρατήρηση αυτή συμβάλει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Επίσης συμφωνεί με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι το ξεροψημένο κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Το συστατικό, PhIP, σχηματίζεται όταν το κρέας ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και φαίνεται να εισάγει και να προάγει ταυτόχρονα την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη σε αρουραίους.
«Εντοπίσαμε μια νέα πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ βρώσης μαγειρεμένου κρέατος και καρκίνου τουλάχιστον στους αρουραίους. Για τους ανθρώπους, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυσκολία εντοπισμού της καταναλισκόμενης ποσότητας PhIP, αφού διαφορετικές ποσότητες παράγονται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος», εξηγεί ο Δρ Ντε Μαρζο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες ανάμειξαν το PhIP σε τροφές που χορήγησαν σε αρουραίους για οκτώ εβδομάδες, και μελέτησαν στη συνέχεια του προστάτες τους, τους σπλήνες και τα έντερά τους. Εντοπίστηκαν γενετικές μεταλλάξεις σε όλα τα όργανα μετά από τέσσερις εβδομάδες.