Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ανησυχητική αύξηση των προβλημάτων υγείας λόγω της σκόνης των Δίδυμων Πύργων

Ανησυχητική αύξηση των προβλημάτων υγείας λόγω της σκόνης των Δίδυμων Πύργων

Σε 15.000 αυξήθηκαν τα άτομα με προβλήματα υγείας που αποδίδονται στην εισπνοή της σκόνης που τύλιξε το Μανχάταν μετά την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων. Πολλοί καταγγέλλουν ψευδείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι ο αέρας ήταν ασφαλής και στρέφονται στη Δικαιοσύνη.

51

Σε 15.000 αυξήθηκαν τα άτομα με προβλήματα υγείας που αποδίδονται στην εισπνοή τοξικών συστατικών της σκόνης που τύλιξε το Μανχάταν μετά την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων. Πολλά από τα θύματα καταγγέλλουν ψευδείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι ο αέρας ήταν ασφαλής και στρέφονται στη Δικαιοσύνη.

Ιατροδικαστής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο θάνατος αστυνομικού που παρουσίασε νόσο του αναπνευστικού «συνδέεεται άμεσα» με την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο Τζέιμς Ζαντρόγκα, που εργαζόταν στο Ground Zero, πέθανε τον Ιανουάριο· η ετυμηγορία του ιατροδικαστή του Νιου Τζέρσεϊ είναι η πρώτη του είδους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο Τζεφ Έντιν, πρώην επικεφαλής μονάδας της αστυνομίας, έχει σήμερα δυσκολία στην αναπνοή και επιβιώνει με κοκτέιλ φαρμάκων. Η Κέλι Κολάντζελο αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας, περιλαμβανομένου άσθματος. Απλά έτυχε να ζει κοντά στους Δίδυμους Πύργους και φοβάται ότι σε 15 χρόνια θα είναι ένα ακόμη θύμα.

Και οι δύο παρουσίασαν αυτό αποκαλούσαν όλοι την εποχή εκείνη «βήχας του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου». Πίστευαν ότι θα περάσει όταν απομακρυνθεί η σκόνη που κατέκλυσε το Μανχάταν μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας όχι απλώς επιδεινώθηκαν, αλλά αυξήθηκε ταυτόχρονα ανησυχητικά η λίστα των πασχόντων.

Η προφανής αιτία, όπως επισημαίνει το BBC, είναι οι επιβλαβείς ουσίες της τοξικής σκόνης που εισέπνευσαν όσοι βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας ή κοντά. Μόλυβδος από 50.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αμίαντος από τα οικοδομικά υλικά των Δίδυμων Πύργων και επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αλκαλικότητας από το τσιμέντο.

Στη λίστα που συνέταξε το Mount Sinai Medical Center υπάρχουν 16.000 περιπτώσεις εκ των οποίων οι 8.000 απαιτούν θεραπεία. Επιπλέον έχει καταγραφεί ότι 7.000 πυροσβέστες παρουσίασαν σειρά προβλημάτων υγείας, συνεπώς συνολικά φθάνουμε στις 15.000 περιπτώσεις.

Πολλοί από τους ανθρώπους που πάσχουν σήμερα από προβλήματα υγείας εστάλησαν στους Δίδυμους Πύργους για να βοηθήσουν στο έργο της ανεύρευσης επιζώντων. Αλλοι πήγαν εθελοντικά και πολλοί έτυχε να ζουν ή να εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι τελευταίοι νοιώθουν απογοητευμένοι έως και προδομένοι από την κυβέρνηση.

Τις μέρες που ακολούθησαν τις επιθέσεις, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) δήλωσε ότι από τις μετρήσεις προέκυψε ότι ο αέρας είναι ασφαλής. Και με αυτή τη διαβεβαίωση οι Αρχές άνοιξαν εκ νέου τη Γουόλ Στριτ, γεγονός που θεωρήθηκε την εποχή εκείνη μεγάλη τόνωση ηθικού για ένα πληγωμένο έθνος.

Πάντως, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια επέτρεψαν την υποβολή μήνυσης κατά των συγκεκριμένων Αρχών. Τον περασμένο μήνα δικαστής χαρακτήρισε τις διαβεβαιώσεις της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας παραπλανητικές. Η νομική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο