Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία για το όνομα της ΠΓΔΜ, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία για το όνομα της ΠΓΔΜ, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενημέρωσε την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο Γ.Βαληνάκης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει καμία μυστική διπλωματία για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».

71

Για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενημέρωσε την Παρασκευή την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει καμία μυστική διπλωματία για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».

Ο κ. Παπουτσής έθεσε το ερώτημα, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στο τύπο της γείτονος, που συνέδεαν το θέμα με την πρόσκληση προς την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα, στο Διαβαλκανικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμία μυστική διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων σχετικά με το όνομα της γείτονας χώρας. Το τι γράφει ο σκοπιανός Τύπος είναι δική του υπόθεση. Η κ. Μίτρεβα δεν μπορούσε να εξαιρεθεί και να μην προσκληθεί στο Διαβαλκανικό Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι βαλκανικές χώρες» τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Βαληνάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης να έχει διμερείς συναντήσεις με Βαλκάνιους ομολόγους του, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, αφού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «βαλκανική» πολιτική της Ελλάδας, ζήτησε να είναι η χώρα μας ιδιαίτερα προσεκτική στις διαπραγματεύσεις που κάνει με την ΠΓΔΜ, «ιδιαίτερα τώρα, που ανοίγει το επικίνδυνο θέμα του Κοσόβου».

«Δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο που έγινε με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που απωλέσαμε ότι είχαμε κερδίσει, ακόμα και τα αυτονόητα, και να ξαναδιαπραγματευτούμε, χωρίς όρους, με τα Σκόπια, για το θέμα του ονόματος τους» σημείωσε ο κ. Λαμπρινίδης.
Όσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, ο κ. Βαληνάκης έκανε λόγο για σημαντική επιτυχία της χώρας μας, η οποία, όπως τόνισε, κατάφερε να εξασφαλίσει το ικανοποιητικό χρηματοδοτικό πακέτο των 21 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα πάλεψε και κέρδισε το κρίσιμο στοίχημα της ΚΑΠ, τόσο για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού ποσού από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο και για τη σωστή αξιοποίησή τους» επισήμανε ο κ. Βαληνάκης.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο