Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης πυροδοτεί ο προϋπολογισμός

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης πυροδοτεί ο προϋπολογισμός

Τη σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης πυροδοτεί ο προϋπολογισμός του 2006, καθώς το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «φορολογική καταιγίδα» και αφαίμαξη του εισοδήματος των μισθωτών, ενώ η κυβέρνηση αποδίδει τα προβλήματα στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

27

Τη σκληρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης πυροδοτεί ο προϋπολογισμός του 2006, καθώς το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «φορολογική καταιγίδα» και αφαίμαξη του εισοδήματος των μισθωτών, ενώ η κυβέρνηση αποδίδει τα προβλήματα στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης και σε άνοδο της ανεργίας, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις του θα είναι πολύ πιο έντονες για την περιφέρεια, ανέφερε η επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

Η κα Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραπλανά το ελληνικό λαό», ότι δεν μπορεί να είναι σοβαρή και υπεύθυνη, καθώς αλλάζει τόσο γρήγορα τα στοιχεία του από την κατάθεση του προσχεδίου πριν ενάμισι μήνα μέχρι σήμερα και επισήμανε ότι «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πράξης της απογραφής» της οικονομίας που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κα Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να πάρει πρόσθετα μέτρα πριν τον Μάρτιο του 2006, ενώ έκανε λόγο για προοπτική μείωσης των πραγματικών μισθών και εισοδημάτων ως αποτέλεσμα του προϋπολογισμού.

Και στο βάθος πρόωρες εκλογές;

Απηύθυνε επίσης ερώτημα στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή σχετικά με το ποια μέθοδο θα ακολουθήσει για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, η κα Βάσω Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό είναι υπόθεση της ΝΔ, προσθέτοντας «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Και ο Θεός ας τους φωτίσει».

Ο Γιώργος Φλωρίδης, συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΟ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι ίσως ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος για την κυβέρνηση της ΝΔ «μπροστά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει», ενώ υποστήριξε ότι «ευνοεί προκλητικά τους μεγάλους και μεταφέρει τα βάρη στον εργαζόμενο λαό».

Κανένας πρόσθετος φόρος επιμένει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διά στόματος Θ.Ρουσόπουλου, τονίζει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι το επόμενο έτος και ότι τα επιπλέον έσοδαθα προέλθουν από την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών του παρελθόντος.

Ο κ. Ρουσόπουλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με την απογραφή «καταδείχθη το μεγάλο κενό που άφησε στην οικονομική κατάσταση η προηγούμενη κυβέρνηση», ενώ είπε με νόημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «σιώπησε» όταν είδαν την σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας και την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας να λαμβάνουν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση (αύξηση ΦΠΑ, έμμεσων φόρων κ.τλ.).

Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε αυξήσεις των έμμεσων φόρων σε καύσιμα και τσιγάρα, ενώ απέφυγε να δεσμευτεί αν οι αυξήσεις που θα δοθούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα καλύπτουν τον πληθωρισμό. Πάντως, είπε ότι το 2006 δεν θα επιβληθούν νέοι άμεσοι φόροι.

Ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ευθύνης», ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «δύσκολο και ανηφορικό για όλους».

ΓΣΕΕ: Εντείνονται οι ανισότητες

Με τον προϋπολογισμό του 2006 εντείνονται οι εισοδηματικές, φορολογικές και κοινωνικές ανισότητες, υπογράμμισε τα μέλη της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Η Συνομοσπονδία επισήμανε ότι με την σημαντική μείωση των δημοσίων επενδύσεων περιορίζεται η συμβολή τους στην αύξηση του ΑΕΠ, στην αύξηση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη της χώρας.

Σημείωσε επίσης ότι οι αυξήσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων θα υπολείπονται του προβλεπόμενου πληθωρισμού, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, αφού, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η αύξηση στις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ θα είναι 50 λεπτά την ημέρα, ενώ στους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους ο μισθός θα αυξηθεί κατά 60 λεπτά ημερησίως.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% το 2006 θα επιτευχθεί μόνο με την επιβολή πρόσθετων φορολογικών βαρών ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Τέλος, σημειώνει με έμφαση ότι στον προϋπολογισμό του 2006 αποτυπώνεται η στέρηση της επιχορήγησης προς το ΙΚΑ, σε σχέση με την νομοθετημένη υποχρέωση της κυβέρνησης, κατά 234 εκατ. ευρώ.

ΑΔΕΔΥ: Δυσβάσταχτη πολύχρονη λιτότητα

Η δυσβάστακτη πολύχρονη λιτότητα και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, με τις ουσιαστικά μηδενικές αυξήσεις, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2006, εκτιμά η ΑΔΕΔΥ.

Η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την υποχρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας και την κοινωνικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με το άδικο φορολογικό σύστημα, καθημερινά διαβρώνει το εισόδημα των εργαζομένων.`

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζομένους στο Δημόσιο σε μαζική ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που συνδιοργανώνει μαζί με την ΓΣΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου.

ΚΕΔΚΕ: Δύο οδυνηρές εκπλήξεις

«Η πρώτη ανάγνωση του προϋπολογισμού επιφυλάσσει δύο οδυνηρές εκπλήξεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Όπως είπε, «πρώτον, μειώνεται η τακτική επιχορήγηση των δήμων για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και δεύτερον απουσιάζει κάθε πρόβλεψη για τους συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν [και μονιμοποιούνται], οδηγώντας συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων κυριολεκτικά σε αδιέξοδο, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους σχολικούς φύλακες και τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι».

«Η απόσταση από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν είναι απλά προφανής, αλλά κραυγαλέα» κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο