Νέα Υόρκη: Μερικά ποτά την εβδομάδα βλάπτουν την ικανότητα των αιμοπεταλίων να διεγερθούν και να συσσωρευτούν σχηματίζοντας θρόμβους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.
Νέα Υόρκη: Μερικά ποτά την εβδομάδα βλάπτουν την ικανότητα των αιμοπεταλίων να διεγερθούν και να συσσωρευτούν σχηματίζοντας θρόμβους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Κέννεθ Μουκαμαλ ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 3.000 άτομα τα οποία συμμετείχαν στη μελέτη Framingham Offspring Study.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα σύνηθες ερωτηματολόγιο για τη χρήση του αλκοόλ. Η δραστηριοποίηση και η συσσώρευση των αιμοπεταλίων καταγράφηκε με τη μέτρηση της αντίδρασης σε ορισμένες χημικές ουσίες του οργανισμού που επάγουν τη θρόμβωση.
Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή τρία έως έξι ποτά την εβδομάδα, συσχετίστηκε με μειωμένη δραστηριοποίηση των αιμοπεταλίων στους άνδρες. Η έλλειψη σημαντικού συσχετισμού στις γυναίκες οφείλεται πιθανόν στο ανεπαρκή αριθμό των μετριοπαθών καταναλωτριών αλκοόλ και όχι στις πραγματικές διαφορές μεταξύ των δυο φύλων.
Ωστόσο και στα δυο φύλα, η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να αναστέλλει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων.
Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να προσπαθήσουν να συσχετίσουν την (επαγόμενη) αλλαγή στη λειτουργία των αιμοπεταλίων με την αλλαγή αναφορικά με τον κίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μελέτη Framingham Offspring Study έχει ήδη διαπιστωθεί ότι οι μετριοπαθείς πότες τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.