Προσφυγή Βουλγαράκη στο ΣτΕ για να επαναλειτουργήσουν οι κάμερες
Αίτηση αναστολής και ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, με την οποία δεν επετράπη η λειτουργία των καμερών στην Αττική για τη διαπίστωση παράνομων πράξεων και την πρόληψη ποινικών αδικημάτων, κατέθεσε στο ΣτΕ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Αίτηση αναστολής και ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία δεν επετράπη η λειτουργία 345 καμερών στην Αττική για τη διαπίστωση παράνομων πράξεων και την πρόληψη ποινικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και η τρομοκρατία, κατέθεσε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Η Αρχή, με την απόφασή της, επέτρεψε τη λειτουργία των καμερών μόνο για τον έλεγχο κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ δεν επέτρεψε την λειτουργία 31 καμερών σε συγκεκριμένα σημεία.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της Αρχής είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το ελληνικό Σύνταγμα, την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία.
Παράλληλα, στην προσφυγή του υπουργείου επισημαίνεται ότι την αξία της ανθρώπινης ζωής το Σύνταγμα την «υποστέλλει αποκλειστικά και μόνο όταν πρόκειται για το ακόμα υπέρτερο αυτής αγαθό, την άμυνα της πατρίδας και τη μορφή του πολιτεύματος».
Σε άλλο σημείο της αίτησης επισημαίνεται ότι σαφώς προηγείται η προστασία «της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης, ως και των προσώπων και αγαθών, έναντι των προσωπικών δεδομένων».
«Η Αρχή» αναφέρει το υπουργείο, «δεν έλαβε υπόψη της ότι οι κάμερες συντελούν στη μείωση της εγκληματικότητας. Αντίθετα, συνήγαγε αυθαιρέτως και αναποδείκτως το συμπέρασμα ότι οι κάμερες δεν έχουν καμιά αποτελεσματικότητα στην πρόληψη και την καταστολή πράξεων που βλάπτουν τη δημόσια ασφάλεια».
«Το αυθαίρετο αυτό συμπέρασμα» λέει το υπουργείο, «η Αρχή το στηρίζει σε μια βρετανική μελέτη ιδιωτικού φορέα, που όμως δεν καταλήγει σαφώς για την αποτελεσματικότητα του συστήματος κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης».
Στην προσφυγή του υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι κάμερες συνέβαλαν ουσιαστικά στη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούλιο, καθώς εντόπισαν ταχύτατα τους τρομοκράτες.
«Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα σωθούν ζωές πολιτών, καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση δεν θα προβεί σε άλλες βομβιστικές ενέργειες» καταλήγει.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.