Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Λερναία Ύδρα» χαρακτηρίζει το φαινόμενο των γραμμών 090 το ΕΣΡ

«Λερναία Ύδρα» χαρακτηρίζει το φαινόμενο των γραμμών 090 το ΕΣΡ

Φαινόμενο «Λερναίας Ύδρας», για το οποίο είχαν προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, χαρακτηρίζουν τα μέλη του ΕΣΡ το πρόβλημα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που προβάλλουν τις τηλεφωνικές γραμμές «090»· πέντε αποφάσεις οριστικής παύσης τέτοιων καναλιών.

71

Φαινόμενο «Λερναίας Ύδρας», για το οποίο είχαν προειδοποιήσει τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χαρακτηρίζουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το πρόβλημα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που προβάλλουν τις τηλεφωνικές γραμμές «090».

Το ΕΣΡ δηλώνει ότι, από έλεγχο που ξεκίνησε από το 2002, «προέκυψαν ενδείξεις ότι στα εν λόγω προγράμματα διαπράττονται εγκλήματα απάτης εις βάρος των τηλεθεατών, εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου, που υπάγονται στη δικαιοδοσία των ποινικών δικαστηρίων».

Προσθέτει δε, ότι εξάντλησε τις νόμιμες δυνατότητές του, επιβάλλοντας κυρώσεις σε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς (13 αποφάσεις για τη διοικητική κύρωση της συστάσεως, 20 αποφάσεις για επιβολή προστίμου έως 300.000 ευρώ, ηθική κύρωση, μία απόφαση προσωρινής παύσεως και πέντε αποφάσεις οριστικής παύσεως για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Γαλάτσι TV, Αθήνα TV, STV, Best Channel, Best News).

Παράλληλα, το ΕΣΡ ενημέρωσε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, εξέδωσε δελτίο Τύπου για να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους από τη συμμετοχή σε εκπομπές αυτού του είδους, συνέταξε και κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό κώδικα διαφήμισης, στον οποίο περιέλαβε και ειδικό άρθρο, σε μια προσπάθεια κάλυψης του σχετικού νομοθετικού κενού.

Για το θέμα δε, της παράνομης λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και προβολής ταινιών πορνό, το ΕΣΡ ενημέρωσε την ΕΕΤΤ και τις αρμόδιες εισαγγελίες Πλημμελειοδικών, προκειμένου να δώσουν εντολή για τη διακοπή λειτουργίας των εν λόγω σταθμών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι.Λασκαρίδης δήλωσε ότι στις 22 Αυγούστου το ΕΣΡ έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλο για επείγουσα νομοθετική ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Εκ μέρους του ΕΣΡ, η Εύα Δεμίρη επισήμανε ότι από τις 19 Μαΐου του 2004 το ΕΣΡ έχει ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με το «090», χαρακτηρίζοντάς το ως ένα φαινόμενο «Λερναίας Ύδρας», ένα πανελλαδικό κοινωνικό πρόβλημα, από το οποίο έχουν πληγεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ηλικίας από επτά ετών έως υπερήλικες.

Η κ. Δεμίρη προσέθεσε ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι αυτή που χορηγεί άδειες λειτουργίας σε εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης, οι οποίες συνάπτουν με τον ΟΤΕ συμβάσεις, με τις οποίες ακολούθως τούς χορηγούνται γραμμές «090».

Στη συνέχεια συνεργάζονται με εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, οι οποίες βρίσκουν κανάλια μετάδοσης, νοικιάζοντας χρόνο σε δορυφόρους και εκπέμποντας 24ωρα προγράμματα.

Εξήγησε δε, ότι οι αριθμοί μοιράζονται από τις εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων, που άλλοτε υπογράφουν συμβάσεις με κανάλια και άλλοτε όχι, σχετικά με τους όρους είσπραξης από τις γραμμές «090».

Μέλος του ΕΣΡ, ο κ. Παπακώστας, χαρακτήρισε τον ΟΤΕ «νταβατζή του ελληνικού Δημοσίου» και τόνισε ότι, αν και ο ίδιος, τόσο στις 18 Μαΐου όσο και στις 30 Ιουνίου 2005, προσέφυγε στην Εισαγγελία Αθηνών και την ΕΕΤΤ για τη διακοπή λειτουργίας τριών τηλεοπτικών σταθμών που μετέδιδαν πορνό, δεν υπήρξε καμία αντίδραση.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο