Συμφωνία στη στρατηγική, διαφωνία στην τακτική διαπιστώθηκε στο ΕΣΕΠ
Σε φορτισμένο κλίμα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου διαπιστώθηκε συναίνεση στους στρατηγικούς στόχους, αλλά έντονες επιφυλάξεις και διαφωνίες ως προς τους τακτικούς χειρισμούς. Τουρκία, ΟΗΕ και Βαλκάνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Σε φορτισμένο κλίμα συνεδρίασε την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο διαπιστώθηκε συναίνεση στους στρατηγικούς στόχους, αλλά έντονες επιφυλάξεις και διαφωνίες ως προς τους τακτικούς χειρισμούς. Τουρκία, ΟΗΕ και Βαλκάνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, έκανε λόγο για «μεγάλο βαθμό συναίνεσης στους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής» αλλά και για «διαφοροποιήσεις, διαφωνίες και επιφυλάξεις» όσον αφορά στους χειρισμούς των θεμάτων αυτών.
«Ίσως σήμερα για πρώτη φορά ακούστηκαν και κάποιες έντονες φωνές που δεν ταιριάζουν με το πνεύμα στο οποίο διεξάγονται συνήθως οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλίμα που επικράτησε στην διάρκεια της συζήτησης.
Αντιθέτως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική δήλωσε μετά το πέρας της τρίωρης συνεδρίασης πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως συναίνεση σε μια πολιτική παράδοσης των όπλων, μειωμένων προσδοκιών για τη χώρα και τον ελληνισμό και χαμένων ευκαιριών».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αλλά επισήμανε ότι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και ασφαλιστικές δικλίδες «που να κατοχυρώνουν τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που συμμετείχε εκπροσωπώντας τον Συνασπισμό, μίλησε για περίοδο ρευστότητας στην Ευρώπη και για κακό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και τόνισε ότι «η συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από αυτούς τους παράγοντες».
Τάχθηκε και αυτός υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «με απαραίτητες προϋποθέσεις τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και το σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο».
Ζήτησε ακόμη «την ανάληψη δημιουργικών, σύνθετων, διαρκών και επίμονων πρωτοβουλιών» ώστε να προωθείται η πορεία των βαλκανικών χωρών προς την Ευρώπη, αλλά και «το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αποτελεί πλαίσιο στο οποίο μπορεί να επιδιωχθεί η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.