Ισραηλινή «επιστροφή» στη Γάζα με επιδρομές και μπαράζ συλλήψεων στη Δ.Όχθη
Με ολονύχτιες αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς στη Γάζα απάντησε το Ισραήλ σε επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες. Μεγάλη επιχείρηση και στη Δ.Όχθη με τη σύλληψη 207 Παλαιστίνιων μαχητών. Κάθε μέσο κατά της «τρομοκρατίας», διαμηνύει ο Σαρόν.
51
Με ολονύχτιες αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απάντησε το Ισραήλ σε επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες. Μεγάλη επιχείρηση και στη Δυτική Όχθη με τη σύλληψη 207 Παλαιστινίων μαχητών. Κάθε μέσο κατά της «τρομοκρατίας», διαμηνύει ο Αριέλ Σαρόν…
Σε έκακτη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αριέλ Σαρόν δόθηκε η έγκριση για πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση περισσότερων από 40 επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ διεμήνυσε ότι η «η απάντηση θα είναι συντριπτική και αδιαμφισβήτητη».
Ο υποστράτηγος Ίσραελ Ζιβ, ανώτερο στέλεχος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε από πλευράς του ότι η επιχείρηση για τον τερματισμό των παλαιστινιακών επιθέσεων θα συνεχιστεί επ αόριστον και εάν χρειαστεί θα ενταθεί. Κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπλήρωσε, δε, υπό καθεστώς ανωνυμίας πως ελήφθη απόφαση για επανάληψη των «επιλεκτικών δολοφονιών».
Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν επιβεβαίωσε την Κυριακή πως έδωσε προσωπικά εντολή για συνεχή στρατιωτικά χτυπήματα κατά Παλαιστίνιων μαχητών. «Έδωσα εντολές να μην υπάρξουν περιορισμοί ως προς τη χρήση όλων των στρατιωτικών μέσων κατά των τρομοκρατών, μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, του εξοπλισμού και των κρυσφήγετών τους» δήλωσε.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να σταματήσουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας» διεμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters. Από πλευράς του, ο Μ.Αμπάς χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την «επιθετικότητα» του Ισραήλ.
Το νέο ξέσπασμα βίας περιπλέκει την κατάσταση για τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος φαίνεται να χάνει στο εσωκομματικό «μέτωπο» έδαφος έναντι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η Κεντρική Επιτροπή του Λικούντ ψηφίζει τη Δευτέρα για να επιλέξει μεταξύ των δύο με τον Νετανιάχου να αμφισβητεί ανοιχτά την ηγεσία Σαρόν λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές.
Περιπλέκεται, όμως, και η κατάσταση για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου… Την Κυριακή ο Αμπάς δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν στις 2 Οκτωβρίου, παρά την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από πλευράς Ισραήλ για σύνοδο κορυφής.
«Δεν θα υπάρξει συνάντηση στις 2 Οκτωβρίου. Γιατί λέμε όχι; Επειδή εάν θέλουμε μία επιτυχημένη σύνοδο τότε πρέπει να προετοιμαστούμε γι αυτήν» δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει εάν η απόφασή του αυτή σχετίζεται με την έξαρση της βίας.
Συνεργάτης του Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν συμφωνήσει στη σύνοδο κορυφής της 2ας Οκτωβρίου και δεν γνωρίζει καμία αλλαγή στα σχέδια.
Επιδρομές και συλλήψεις
Μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας έως τα ξημερώματα της Κυριακής κύμα επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας 17 άτομα σε σχολείο που συνδέεται με την οργάνωση Χαμάς. Επλήγησαν τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων στο Χαν Γιουνίς, στα νότια της Γάζας, ενώ ακολούθησαν χτυπήματα και στο βόρειο τμήμα.
Οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα επικεντρώθηκαν στο σχολείο Ακράμ, το οποίο συστάθηκε από τον ιδρυτή της Χαμάς σεϊχη Αχμέντ Γιασίν. Κατά το Ισραήλ, το σχολείο χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση πόρων για τη Χαμάς. Νωρίτερα το Σάββατο είχαν σκοτωθεί δύο μαχητές της Χαμάς και είχαν τραυματιστεί άλλα είκοσι άτομα, περιλαμβανομένων παιδιών.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επισημαίνει, επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, πως η «Επιχείρηση Πρώτη Βροχή» στοχεύει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των επιθέσεων με ρουκέτες στην περιοχή Σντερότ, όπου τραυματίστηκαν πέντε Ισραηλινοί τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ταυτόχρονα, διεξήγη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη για να ολοκληρωθεί το πρωί της Κυριακής με τη σύλληψη 207 Παλαιστίνιων μαχητών. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ανταλλαγή πυρών, ενώ οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην περιοχή της Χεβρώνας και στα περίχωρα της Ραμάλα.
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, 12 πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων. Στα χέρια του ισραηλινού στρατού φέρεται να βρίσκονται και μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο έκανε λόγο για σύλληψη του σεΐχη Χασάν Γιουσέφ και του Μοχάμεντ Γάζαλ, οι οποίοι θεωρούνται από τα σημαντικότερα στελέχη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Η είδηση επιβεβαιώνεται από συγγενείς τους και πηγές του ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη από το Σάββατο, απαγορεύοντας να εισέλθουν στο Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι που δεν διαθέτουν άδειες εργασίες. Ο αποκλεισμός διατηρείται μέχρι νεοτέρας.
Το μεσημέρι της Κυριακής το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε περιοχές κοντά στη Γάζα σε μία επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε από πηγή ασφαλείας ως «εξάσκηση εμβέλειας», ύστερα από την ανακοίνωση Σαρόν ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να σταματήσει τις επιθέσεις.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε το θάνατο δύο Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.
Εν μέσω βίας φωνή ειρήνης…
Τη στιγμή που οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πολλαπλασιάζονταν στη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαδήλωναν ταυτόχρονα στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καλώντας τις ηγεσίες τους να εργαστούν για την ειρήνη.
Στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του ιστορικού ηγέτη Γιασέσρ Αραφάτ πριν απευθύνει έκκληση για να τερματισθεί το χάος που επικρατεί από πλευράς ασφαλείας στα παλαιστινιακά εδάφη. Περίπου 5.000 Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί στη Μουκάτα, το παλαιστινιακό γενικό επιτελείο.
Κατά τη διάρκεια αντίστοιχης συγκέντρωσης μπροστά από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, χιλιάδες Ισραηλινοί χόρεψαν και τραγούδησαν κρατώντας πολύχρωμες σημαίες ειρήνης.
«Ήλθαμε να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς αδελφούς μας και ελπίζουμε πως θα καταφέρουν να επιβάλουν την ειρήνη» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]
- Ουκρανία: Ο Τραμπ βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία, ο Ζελένσκι συναντά τους Ευρωπαίους και μεγάλο μέρος της χώρας δεν έχει ρεύμα
- Υπόθεση Παναγόπουλου: Ερευνούν τη διαδρομή του χρήματος οι Αρχές – Οι εταιρείες «οχήματα» και η παραίτηση Στρατινάκη
- Πυρηνικά «σύννεφα» πάνω από τον πλανήτη – Η λήξη της συμφωνίας New Start και το Ρολόι της Αποκάλυψης
- «Μελανί Αντουανέτα»: Περούκες, οργή και «όχι άλλα φέουδα» στην πρεμιέρα της Μελάνια Τραμπ
- Σκύλος: Από που προκύπτουν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές του
- Σοκαριστικά στοιχεία για τις «θεραπείες μεταστροφής» στην ΕΕ – Πρώτη η Ελλάδα στη ντροπιαστική λίστα
- Μετανάστες και πρόσφυγες θα συνεχίσουν να πνίγονται γιατί η Ευρώπη δεν προσφέρει κανέναν ασφαλή τρόπο να φτάσουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)








![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-127x85.jpg)



![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442