«Μέση λύση» στο θέμα της καγκελαρίας πρότεινε το Σάββατο ανώτερο στέλεχος του SPD
Το «μεγάλο σχηματισμό» με διανομή της καγκελαρίας πρότεινε το Σάββατο ανώτερο στέλεχος του SPD. Ο Γιοχάνες Καρς πρότεινε Σρέντερ για τα δύο πρώτα χρόνια και μετά καγκελάριο από το CDU. Αρκετά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών απέρριψαν ήδη την πρόταση.
30
Τη… διανομή της καγκελαρίας μεταξύ των δύο μονομάχων πρότεινε το Σάββατο ανώτερο στέλεχος του SPD, ώστε να σχηματιστεί επιτέλους ο «μεγάλος συνασπισμός». Ο Γιοχάνες Καρς πρότεινε Σρέντερ για τα δύο πρώτα χρόνια και μετά καγκελάριο από το CDU.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt, o Καρς υποστήριξε αυτή είναι η καλύτερη λύση, ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα που βλάπτει σοβαρά την οικονομία της Γερμανίας, αλλά και την πορεία της Ευρώπης. «Ο Σρέντερ πρέπει να παραμείνει καγκελάριος για άλλα δύο χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε ότι το σχέδιο αυτό εγκρίνει η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο προβλέπεται από το γερμανικό Σύνταγμα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL μετέδωσε ότι και ο ίδιος ο Σρέντερ εγκρίνει την πρόταση. Σε ανάλογη συμφωνία είχαν καταλήξει το 1984 ο ηγέτης των Εργατικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με τον τότε ηγέτη του δεξιού Λικούντ Γιτζάκ Σαμίρ, σχηματίζοντας τον δικό τους «μεγάλο συνασπισμό».
Ωστόσο, αρκετά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών απέρριψαν ήδη την πρόταση. «Αγκάθι» για τα στελέχη του CDU/CSU φαίνεται ότι αποτελεί η εμμονή των Σοσιαλδημοκρατών στον ισχυρισμό ότι αυτοί κέρδισαν τις εκλογές, δεδομένου ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι ένα κόμμα, αλλά δύο.
Υπενθυμίζεται ότι η CDU/CSU έλαβε 35,2% (225 έδρες, πτώση 3,3%), ακολουθεί το SPD με 34,3% (222 έδρες, πτώση 4,2%), το FDP με 9,8% (61 έδρες, άνοδος 2,4%), το Κόμμα της Αριστεράς με 8,7% (54 έδρες, άνοδος 4,7%) και οι Πράσινοι με 8,1% (51 έδρες, πτώση 0,5%).
Με βάση το σκεπτικό των Σοσιαλδημοκρατών, το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι ακριβώς έτσι: Το SPD είναι πρώτο κόμμα με 34,3%, ακολουθεί η CDU με 27,8%, η CSU (το «αδελφό» κόμμα στη Βαυαρία) με 7,4% και τα υπόλοιπα κόμματα με τα παραπάνω ποσοστά.
Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Βουλφ δεν μάσησε τα λόγια του: «Η ιδέα αυτή είναι ανόητη» είπε στην Bild που κυκλοφορεί την Κυριακή.
Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης Ρόλαντ Κοχ συμπλήρωσε: «Προτού γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία πρέπει να γίνει σαφές ότι το CDU/CSU έχει δικαίωμα στην καγκελαρία και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μοιάζουν έτοιμοι να το αποδεχθούν».
Κυβέρνηση γρήγορα ζητά ο Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο κάλεσε για μια ακόμα φορά τους Γερμανούς πολιτικούς να σχηματίσουν το γρηγορότερο μια σταθερή κυβέρνηση.
«Αν η Γερμανία πηγαίνει καλά, είναι προς όφελος όλων, και αν αντιμετωπίζει δυσκολίες, υποφέρουμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Θέματα όπως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και η αντιμετώπιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν δεν μπορούν να διευθετηθούν αν δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση στη Γερμανία, υπογράμμισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]
- Ουκρανία: Ο Τραμπ βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία, ο Ζελένσκι συναντά τους Ευρωπαίους και μεγάλο μέρος της χώρας δεν έχει ρεύμα
- Υπόθεση Παναγόπουλου: Ερευνούν τη διαδρομή του χρήματος οι Αρχές – Οι εταιρείες «οχήματα» και η παραίτηση Στρατινάκη
- Πυρηνικά «σύννεφα» πάνω από τον πλανήτη – Η λήξη της συμφωνίας New Start και το Ρολόι της Αποκάλυψης
- «Μελανί Αντουανέτα»: Περούκες, οργή και «όχι άλλα φέουδα» στην πρεμιέρα της Μελάνια Τραμπ
- Σκύλος: Από που προκύπτουν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές του
- Σοκαριστικά στοιχεία για τις «θεραπείες μεταστροφής» στην ΕΕ – Πρώτη η Ελλάδα στη ντροπιαστική λίστα
- Μετανάστες και πρόσφυγες θα συνεχίσουν να πνίγονται γιατί η Ευρώπη δεν προσφέρει κανέναν ασφαλή τρόπο να φτάσουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)








![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-127x85.jpg)



![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442