Πράσινο φως για νέο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Εκτός νόμου κρίθηκαν από το ΣτΕ δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που προβλέπουν την ίδρυση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας· νόμιμο το σχέδιο ΠΔ για την ίδρυση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
71
Εκτός νόμου κρίθηκαν από το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που προβλέπουν την ίδρυση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Αντίθετα, νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο ΠΔ για την ίδρυση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα, η ίδρυση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κρίθηκε νόμιμη από το ΣτΕ, καθώς είχε ζητηθεί η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ανεξάρτητα αν δεν στάλθηκε ποτέ η γνωμοδότηση αυτή και πέρασε άπρακτη η προβλεπόμενη προθεσμία.
Το ΣτΕ επισημαίνει ότι τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στις σπουδές μαθητών και φοιτητών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πρέπει να αποστέλλονται στο Συμβούλιο για επεξεργασία σε χρόνο που επιτρέπει την έγκαιρη γνώση από τους ενδιαφερομένους των ρυθμίσεων και των μεταβολών που τους αφορούν.
Αυτό δε, επιβάλλεται, προκειμένου να αποτραπεί ο αιφνιδιασμός των υποψηφίων, των φοιτητών, των εκπαιδευτών, κ.λπ. Ο αιφνιδιασμός αυτός προσκρούει στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της προστασίας του διοικούμενου.
Στην προκειμένη περίπτωση, το σχέδιο ΠΔ για την ίδρυση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στάλθηκε στο ΣτΕ λίγο πριν την έναρξη των πρόσφατων εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στα ΑΕΙ· σε χρόνο δηλαδή που δεν είναι κατ αρχήν νόμιμος ο χρόνος ενάρξεως και λειτουργίας του ιδρυόμενου Τμήματος.
Όμως, υπογραμμίζει το ΣτΕ, κατ εξαίρεση, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από τη μη έγκαιρη συγκρότηση των αρμόδιων επιτροπών, δικαιολογείται η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος.
Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμα τα άλλα δύο σχέδια ΠΔ, καθώς δεν είχαν την απαιτούμενη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ανωτάτης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ), το οποίο είχε συγκροτηθεί σε σώμα, όταν στάλθηκε το ΠΔ στο ΣτΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Hampstead hoax: Κατήγγειλαν τον πατέρα τους για παιδοφιλία αλλά ήταν ψέμα – Η υπόθεση που δίχασε το διαδίκτυο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει τον Μακάριο Λαζαρίδη – Προσελήφθη ειδικός σύμβουλος σε υπουργείο χωρίς πτυχίο
- Η Ρεάλ, η δικαίωση του Τσάμπι Αλόνσο και η Λίβερπουλ
- Όχι άλλο πόλεμο! Όταν η πολεμική ειδησεογραφία μάς κάνει τα νεύρα κουρέλια
- Νέες απειλές Τραμπ: «Θα καταστραφεί όποιο πλοίο πλησιάσει»
- Η Σκάρλετ Γιόχανσον δεν είναι σεξοβόμβα – «Κανόνας η ταπείνωση της γυναίκας»
- Χαμός στην Αργεντινή: Ποδοσφαιριστής φώναξε «βόμβα» μέσα σε αεροπλάνο και συνελήφθη (vid)
- UBS: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες – Ελκυστικές οι αποτιμήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442