Τρίτη 12 Μαϊου 2026
weather-icon 26o
Ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Σχέδιο εμβολιασμών για τη διάσωση εκατομμυρίων παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο από ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και η ηπατίτιδα Β παρουσίασε η βρετανική προεδρία, επιδιώκοντας τη συγκέντρωση τεσσάρων δισ. δολαρίων σε διάστημα δεκαετίας.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

51

Πρόγραμμα εμβολιασμού με στόχο τη θωράκιση της ζωής δέκα εκατομμυρίων παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο παρουσίασε η βρετανική προεδρία. Συγκεντρώνοντας τέσσερα δισ. σε περίοδο δεκαετίας η ΕΕ ευελπιστεί να μειώσει τον αριθμό θανάτων από ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα Β, ο τέτανος και η διφθερία.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν -ο οποίος είχε θέσει επί τάπητος το σχέδιο για πρώτη φορά το 2003- επισήμανε πως η εγκαινίασή του κατέστη εφικτή με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις δωρήτριων κρατών. Οι επικριτές του σχεδίου εκφράζουν ανησυχία πως πρόκειται για ένα εγχείρημα τύπου «αγοράζεις τώρα, πληρώνεις αργότερα»…

Το BBC επισημαίνει πως η Βρετανία έχει υποσχεθεί το ισάξιο ποσό των 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση, με το 35% των κονδυλίων να διοχετεύονται στη Διεθνή Χρηματοδοτική Διευκόλυνση για την Ανοσοποίηση (International Finance Facility for Immunisation).

Η Γαλλία θα δίνει 54 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, η Ιταλία 16 εκατ. δολάρια, η Ισπανία 6,5 εκατ. δολάρια και η Σουηδία 15 εκατομμύρια δολάρια. Ο επικεφαλής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς έχει από πλευράς του υποσχεθεί το ποσό των 750 εκατ. δολαρίων σε περιόδο δέκα ετών μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τις μακροπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις για την άμεση παροχή πόρων προς την Παγκόσμια Συμμαχία Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (Gavi). Οι επιπλέον πόροι εκτιμάται ότι θα σώσουν τη ζωή πέντε εκατομμυρίων παιδιών έως το 2015 και άλλων πέντε εκατομμυρίων σε επόμενη φάση.

Οι δωρητές θα καταβάλλουν πληρωμές στην Gavi σε περίοδο 20 ετών, αρχής γενομένης από το 2006, επιτρέποντας στη Συμμαχία να συγκεντρώνει κεφάλαια από επενδύσεις που θα πραγματοποιούνται άμεσα με εγγυημένη μελλοντική χρηματοδότηση.

Πάντως, ο Πίτερ Χάρντσταφ του Διεθνούς Αναπτυξιακού Κινήματος αναφέρει πως είναι επιθυμή μεν η αύξηση των κονδυλίων για τους εμβολιασμούς, όμως δεν εγκρίνει τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

«Ανησυχούμε διότι το IFF είναι ένας τρόπος δανεισμού χρημάτων από τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και στα χρόνια που έρχονται μπορεί να βρεθούμε στην κατάσταση να χρησιμοποιούμε τα χρήματα της αναπτυξιακής βοήθειας για να πληρώνουμε τους τόκους των πιστωτών μας αντί να βοηθούμε τους φτωχούς» επισημαίνει.

Ο ίδιος επιχειρηματολόγησε πως ήταν καλύτερο να γινόταν η χρηματοδότηση του προγράμματος από τα τακτικά κυβερνητικά έσοδα.

Υπήρξαν εκκλήσεις και προς την κυβέρνηση Μπους για συμμετοχή στο πρόγραμμα εβολιασμού, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει πως τα σχέδια του IFF δεν συμβαδίζουν με τη «διαδικασία του προϋπολογισμού» στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Μαϊου 2026
Cookies