Κίνδυνος υπογλυκαιμίας μετά την κατανάλωση αλκοόλ στους διαβητικούς
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μετρίων ποσοτήτων αλκοόλ με το δείπνο αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας την επόμενη ημέρα στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μετρίων ποσοτήτων αλκοόλ με το δείπνο αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας την επόμενη ημέρα στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Royal Bournemouth με επικεφαλής τον Δρ Τριστάν Ρίτσαρντσον διερεύνησε την επίδραση της βραδινής κατανάλωσης αλκοόλ στον κίνδυνο υπογλυκαιμίας σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι σε ορίζοντα 24ώρου, παρακολουθώντας 16 διαβητικούς.
Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 39 ετών, είχαν διαβήτη τουλάχιστον 15 χρόνια και κατανάλωναν αλκοόλ σε τακτική βάση. Όλοι είχαν φυσιολογική αίσθηση της υπογλυκαιμίας και σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η κλινική τους εικόνα αποτιμήθηκε με ένα σύστημα διαρκούς παρακολούθησης των επιπέδων της γλυκόζης σε δυο περιστάσεις με την παρεμβολή δυο εβδομάδων. Στην μια περίπτωση ήπιαν χυμό πορτοκάλι και στην άλλη χυμό πορτοκάλι με βότκα μαζί με ένα σύνηθες γεύμα.
Στη συνέχεια πήραν την ίδια δόση ινσουλίνης με το γεύμα και πριν την νυχτερινή κατάκλιση. Τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες απείχαν του αλκοόλ και οι ερευνητές κατέγραψαν τα γεύματα, τις δόσεις ινσουλίνης, τη σωματική άσκηση, τον ύπνο και τα υπογλυκαιμικά επεισόδια.
Οι ασθενείς παρουσίασαν κατά μέσο όρο 1,3 υπογλυκαιμικά επεισόδια την ημέρα κατά τη διάρκεια του 24ωρου μετά το αλκοολούχο ποτό εν συγκρίσει με τα 0,6 επεισόδια μετά το χυμό πορτοκάλι. Μια διαφορά που στατιστικά κρίνεται σημαντική. Ωστόσο δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό επεισόδιο υπογλυκαιμίας.
Τα μέσα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ήταν χαμηλότερα απ’ ότι μετά τον χυμό πορτοκάλι. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας το 24ωρο που ακολουθεί την κατανάλωση αλκοόλ με εμμένων κίνδυνο υπογλυκαιμίας και το επόμενο 24ωρο.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται για να βοηθήσουν τους διαβητικούς να είναι προνοητικοί και να προσαρμόζουν τη δόση της ινσουλίνης κατάλληλα ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας που σχετίζεται με το αλκοόλ.
health.in.gr
- Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Μεγάλη μελέτη καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ
- Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας
- Πέσιτς: «Αυτό που κάνει η Euroleague είναι καταστροφικό»
- Meteo: 294 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 25 χρόνια – 633 επεισόδια με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
- Τραμπ: «Φίλε δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία» – Ο αμερικανός φέρνει στο φως προσωπικά μηνύματα του Μακρόν
- Σάντος: «Σκληρή ομάδα ο Ολυμπιακός»
- Χανιά: Υπάλληλος σούπερ μάρκετ «ξάφριζε» το ταμείο
- Σάμος: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον 47χρονο εκπαιδευτικό για διακεκριμένη προσβολή ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442