Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κίνδυνος υπογλυκαιμίας μετά την κατανάλωση αλκοόλ στους διαβητικούς

Κίνδυνος υπογλυκαιμίας μετά την κατανάλωση αλκοόλ στους διαβητικούς

Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μετρίων ποσοτήτων αλκοόλ με το δείπνο αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας την επόμενη ημέρα στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μετρίων ποσοτήτων αλκοόλ με το δείπνο αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας την επόμενη ημέρα στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Royal Bournemouth με επικεφαλής τον Δρ Τριστάν Ρίτσαρντσον διερεύνησε την επίδραση της βραδινής κατανάλωσης αλκοόλ στον κίνδυνο υπογλυκαιμίας σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι σε ορίζοντα 24ώρου, παρακολουθώντας 16 διαβητικούς.

Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 39 ετών, είχαν διαβήτη τουλάχιστον 15 χρόνια και κατανάλωναν αλκοόλ σε τακτική βάση. Όλοι είχαν φυσιολογική αίσθηση της υπογλυκαιμίας και σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η κλινική τους εικόνα αποτιμήθηκε με ένα σύστημα διαρκούς παρακολούθησης των επιπέδων της γλυκόζης σε δυο περιστάσεις με την παρεμβολή δυο εβδομάδων. Στην μια περίπτωση ήπιαν χυμό πορτοκάλι και στην άλλη χυμό πορτοκάλι με βότκα μαζί με ένα σύνηθες γεύμα.

Στη συνέχεια πήραν την ίδια δόση ινσουλίνης με το γεύμα και πριν την νυχτερινή κατάκλιση. Τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες απείχαν του αλκοόλ και οι ερευνητές κατέγραψαν τα γεύματα, τις δόσεις ινσουλίνης, τη σωματική άσκηση, τον ύπνο και τα υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Οι ασθενείς παρουσίασαν κατά μέσο όρο 1,3 υπογλυκαιμικά επεισόδια την ημέρα κατά τη διάρκεια του 24ωρου μετά το αλκοολούχο ποτό εν συγκρίσει με τα 0,6 επεισόδια μετά το χυμό πορτοκάλι. Μια διαφορά που στατιστικά κρίνεται σημαντική. Ωστόσο δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό επεισόδιο υπογλυκαιμίας.

Τα μέσα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ήταν χαμηλότερα απ’ ότι μετά τον χυμό πορτοκάλι. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας το 24ωρο που ακολουθεί την κατανάλωση αλκοόλ με εμμένων κίνδυνο υπογλυκαιμίας και το επόμενο 24ωρο.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται για να βοηθήσουν τους διαβητικούς να είναι προνοητικοί και να προσαρμόζουν τη δόση της ινσουλίνης κατάλληλα ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας που σχετίζεται με το αλκοόλ.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο