Προβλήματα συμπεριφοράς αντιμετωπίζουν οι ασθματικοί έφηβοι
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας που υποφέρουν από άσθμα ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε αγχώδεις ή καταθλιπτικούς εφήβους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας που υποφέρουν από άσθμα ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε αγχώδεις ή καταθλιπτικούς εφήβους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Ερευνητική ομάδα της Σχολής Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 5.000 παιδιά. Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν της μητέρες αν τα παιδιά έπασχαν από άσθμα ή βρογχίτιδα.
Οι μητέρες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις για τη συμπεριφορά των παιδιών σε ηλικία πέντε ετών και όταν τα παιδιά είχαν συμπληρώσει το 14ο έτος ερωτήθηκαν και πάλι μητέρες και παιδιά σχετικά με τη συμπεριφορά τους.
Η μελέτη δεν εντόπισε σχέση μεταξύ άσθματος και συμπεριφορών όπως οι συχνές διαμάχες, η καταστροφή συμπεριφορά και ο θυμός. Αλλά τα ασθματικά παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους στην ηλικία των πέντε και 14 ετών.
Επίσης τα παιδιά που δεν εκδήλωναν τα συναισθήματά τους στην ηλικία των πέντε ετών, εκείνα που έπασχαν από άσθμα είχαν πιθανότητες να καταφεύγουν σε τέτοια συμπεριφορά ως έφηβοι.
Αν μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν τα παρόντα ευρήματα οι ιατροί με τη βοήθεια των γονέων θα πρέπει να καταγράφουν τα συμπτώματα της συμπεριφοράς των ασθματικών παιδιών και αναλόγως να δίνουν οδηγίες.