Νέα Υόρκη: Η σκούρα σοκολάτα, και όχι η λευκή, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ ενισχύει την ικανότητα μεταβολισμού των σακχάρων, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Η σκούρα σοκολάτα, και όχι η λευκή, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ ενισχύει την ικανότητα μεταβολισμού των σακχάρων, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της L’Aquila με επικεφαλής τον Δρ Κλαούντιο Φέρρι ζήτησε από επτά άνδρες και οκτώ γυναίκες, όλοι υγιείς, να καταναλώσουν 100 γραμμάρια σκούρας σοκολάτας ή 90 γραμμάρια λευκής ημερησίως για 15 μέρες. Τα άτομα δεν έφαγαν καθόλου σοκολάτα για τις επόμενες επτά ημέρες και στη συνέχεια κατανάλωσαν διαφορετικό είδος σοκολάτας από την πρώτη φάση της μελέτης για άλλες 15 ημέρες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας, η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε και παρουσίασαν βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή μπορούσαν να μεταβολίζουν καλύτερα τη γλυκόζη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη καταδεικνύει τα θετικά οφέλη της σκούρας σοκολάτας, που περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης. Η σκούρα σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά επίσης και λίπη και θερμίδες. Όσοι λοιπόν θέλουν να εντάξουν τη σκούρα σοκολάτα στη διατροφή τους θα πρέπει να μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες σε κάποιο από τα κύρια γεύματα, ώστε να μην πάρουν βάρος. Κάθε 100 γραμμάρια σκούρας σοκολάτας περιέχουν σχεδόν 500 θερμίδες.