Το πρωινό κάνει καλό στην καρδιά
Νέα Υόρκη: Τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς από βρετανική μελέτη διαπιστώνεται ότι η παράλειψή του ίσως έχει αρνητική επίδραση στην καρδιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς από βρετανική μελέτη διαπιστώνεται ότι η παράλειψή του ίσως έχει αρνητική επίδραση στην καρδιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ με επικεφαλής τον Δρ Hamid R. Farshch ανακάλυψε ότι όταν οι νεαρές φυσιολογικού βάρους γυναίκες παρέλειπαν να φάνε πρωινό, αυξάνονταν τα επίπεδα της χοληστερόλης και μειωνόταν η ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, επίσης έτειναν να τρώνε περισσότερες θερμίδες.
Πιο αναλυτικά ο Δρ Farshch ζήτησε από 10 φυσιολογικού βάρους γυναίκες να ακολουθήσουν δυο διαφορετικά προγράμματα διατροφής για δέκα ημέρες.
Το πρώτο πρόγραμμα περιελάμβανε πρωινό με γάλα με λίγα λιπαρά και δημητριακά, δυο γεύματα και δυο σνακ για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το δεύτερο πρόγραμμα δεν περιελάμβανε πρωινό, αλλά τα δημητριακά μπορούσαν να τα φάνε προς το μεσημέρι. Επίσης είχαν δυο γεύματα και δυο σνακ.
Και στα δυο προγράμματα διατροφής επιτρεπόταν οι συμμετέχουσες να φάνε ένα μπισκότο μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού.
Μετά το τέλος κάθε διατροφικού προγράμματος, οι επιστήμονες μέτρησαν τις μεταβολικές αντιδράσεις των συμμετεχουσών χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί πριν και μετά την κατανάλωση ενός μιλκσέικ.
Μετά το πρόγραμμα διατροφής χωρίς πρωινό, τα επίπεδα χοληστερόλης -περιλαμβανομένης και την LDL (κακής) χοληστερόλης- ήταν γενικά υψηλότερα και είχαν πτωχότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη μετά την κατανάλωση του μιλκσέικ.
Εκτός από τις επιπτώσεις στην χοληστερόλη και την ινσουλίνη, η παράλειψη του πρωινού φαίνεται να έκανε τις συμμετέχουσες να τρώνε περισσότερο καθώς οι ίδιες ανέφεραν αυξημένη πρόσληψη θερμίδων την περίοδο που δεν έτρωγαν πρωινό.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Δρ Farshch, δεν σημειώθηκαν αλλαγές στο σωματικό βάρος των γυναικών, γεγονός που δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη, καθώς η διάρκεια της μελέτης ήταν μικρή.
«Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης επίδραση της κατανάλωσης πρωινού γεύματος στο σωματικό βάρος», σημειώνει ο Δρ Farshch.health.in.gr
- Τραμπ: «Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε νέα ηγεσία στο Ιράν»
- Εκπνέει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων – Τι να κάνετε
- Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι 12 μήνες του «πλανήτη Τραμπ» και το «δόγμα» της Αθήνας
- Η πιο τρομακτική επίθεση στην Ιστορία – 100 Ρωσικά «ζόμπι» πήραν στο κυνήγι 7.000 Γερμανούς
- Λίβερπουλ – Μπέρνλι 1-1: Τέταρτο σερί ματς χωρίς «τρίποντο» οι «κόκκινοι», νίκη… Ευρώπης η Τσέλσι (2-0)
- Άγιος Παντελεήμονας: Έκρυβαν ναρκωτικά σε υδρορροή της εκκλησίας και τα διακινούσαν
- Ο Τραμπ δεν αποκλείει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ λόγω της διαμάχης για τη Γροιλανδία – Μπορεί να το κάνει;
- Σούπερ μάρκετ: Έρχονται εξαγορές και επενδύσεις την επόμενη διετία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Γροιλανδία: Τι θα κληρονομήσει ο Τραμπ σε περίπτωση απόκτησής της [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_greenland_panama-2-300x300.png)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442