Η διατροφή εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες στη μείωση της χοληστερόλης
Ουάσιγκτον: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και λαχανικά μειώνει τη χοληστερόλη όσο και η λήψη στατίνων, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ουάσιγκτον: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και λαχανικά μειώνει τη χοληστερόλη όσο και η λήψη στατίνων, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Τζένκινς σχεδίασε ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε πρωτεΐνες σόγιας, αμύγδαλα και φυτικές ίνες δημητριακών καθώς και φυτικών στερολών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στις μαργαρίνες, τα dressing σαλατών και άλλα προϊόντα τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Δοκίμασαν την αποτελεσματικότητά της σε 34 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες συγκριτικά με μια διατροφή με λίγα λιπαρά και με μια φυσιολογική δίαιτα συνδυαστικά με λοβαστατίνη.
Κάθε συμμετέχοντας ακολούθησε καθεμία από τις δίαιτες για ένα μήνα, με ένα «διάλειμμα» ανάμεσα σε κάθε θεραπευτικό σχήμα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δίαιτα με λίγα λιπαρά μείωσε την LDL («κακή») χοληστερόλη κατά 8,5% μετά από ένα μήνα. Οι στατίνες μείωσαν την LDL χοληστερόλη κατά 33% και το νέο διατροφικό πρόγραμμα σχεδόν κατά 30%.
Η νέα αυτή δίαιτα αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν πλούσια σε γάλα σόγιας, μπιφτέκια σόγιας, αμύγδαλα, βρώμη, κριθάρι, μπάμιες και μελιτζάνες.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εννέα άτομα έριξαν την LDL χοληστερόλη στα χαμηλότερα επίπεδα μέσω του νέου διατροφικού σχήματος.
Πάντως όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα διατροφικά σχήματα που ακολούθησαν αν και η ειδική διατροφή συνετέλεσε σε μεγαλύτερη κινητικότητα του εντέρου.
Οι επιστήμονες καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που δεν μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία με στατίνες λόγω των παρενεργειών, μπορούν να ακολουθήσουν μια διατροφή όμοια με αυτή που σχεδιάστηκε από την καναδική ομάδα.