Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση της Βραζιλίας από την κρίση σε συμπολιτευόμενο κόμμα
Το Βραζιλιάνικο Δημοκρατικό Κίνημα (PMDB) κάλεσε όλα του τα μέλη, περιλαμβανομένων δύο κυβερνητικών υπουργών, να εγκαταλείψουν την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Λούλα. Οι δύο υπουργοί πάντως, τόνισαν ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση.
Το Βραζιλιάνικο Δημοκρατικό Κίνημα (PMDB) κάλεσε όλα του τα μέλη, περιλαμβανομένων δύο κυβερνητικών υπουργών, να εγκαταλείψουν την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Λούλα και να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2006 στη Βραζιλία.
Τα μέλη του PMDB που παραμένουν πιστά στην κυβέρνηση επιχείρησαν να σταματήσουν τη σχετική ψηφοφορία με δικαστική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η σύγκληση των οργάνων του κόμματος έγινε αντικανονικά, όμως η υπέρ τους σχετική απόφαση απορρίφθηκε από τους πολέμιους της κυβέρνησης.
Η σύγκρουση στις τάξεις του PMDB, δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στο Κογκρέσο και μεγαλύτερου στη Γερουσία, υπογραμμίζει το διευρυνόμενο διχασμό στο εσωτερικό του. Το PMDB στήριξε το πρόγραμμα της κυβέρνησης τους 23 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.
Πάντως, οι υπουργοί Επικοινωνιών Εουνίτσιο Ολιβέιρα και Συντάξεων Αμίρ Λάντο, μέλη του κόμματος, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά την απειλή της διαγραφής.
Η σύγκρουση μέσα στο PMDB αποτελεί άλλον ένα πονοκέφαλο για τον Λούλα, που προσπαθεί ανεπιτυχώς να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Τόσο το PMDB όσο και το PPS, άλλο ένα κόμμα της συμπολίτευσης, κατηγορούν το Λούλα ότι συνεχίζει τις συντηρητικές πολιτικές του Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο -χαμηλά επιτόκια και περιστολή των δημοσίων δαπανών- αντί να εφαρμόσει το κοινωνικό πρόγραμμα για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Εργατικό Κόμμα (PT) του Λούλα ίσως προσφέρει στο PMDB άλλον ένα υπουργικό θώκο, την θέση του αντιπροέδρου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να το διατηρήσει στο πλευρό του.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.