Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επιβράδυνση στις οικονομίες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και ΕΕ προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2004-2005

Επιβράδυνση στις οικονομίες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και ΕΕ προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2004-2005

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ για όλες τις βασικές διεθνείς οικονομίες, εξαιτίας του πλήγματος που κατάφερε στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Ελπίδες ανάκαμψης από το 2005.

88

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ για όλες τις βασικές διεθνείς οικονομίες (ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ενωση), εξαιτίας του πλήγματος που κατάφερε στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τους τελευταίους μήνες.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του (World Economic Outlook) που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως:

– για τις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 4,4% φέτος και το 3,3% το 2005, από 3,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του

– για την ιαπωνική οικονομία ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε την πρόβλεψή του επί τα χείρω σε 4% (από 4,4%) για το 2004 και σε 2,1% (από 2,8%) για το 2005

– για την ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ επεφύλαξε τα χειρότερα, καθώς προβλέπει πλέον ανάπτυξη 1,8% για φέτος και 1,9% για του χρόνου, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις για 2% και 2,4% αντιστοίχως.

Για την ελληνική οικονομία ο διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,25% κατά το επόμενο έτος.

Ελπίδες ανάκαμψης ο ΟΟΣΑ διαβλέπει από το 2005 και έπειτα, θεωρώντας πως ο δυναμισμός της Κίνας και η «θεαματική επάνοδος» που διαπιστώθηκε στην Ιαπωνία, καθώς και η αυξημένη εταιρική κερδοφορία και επενδύσεις, θα βοηθήσουν στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Για το 2006 ο ΟΟΣΑ προβλέπει μια δυναμική επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως στη ζώνη του ευρώ. Ο Οργανισμός προβλέπει συγκεκριμένα αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη στο 2,5%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Ζαν Φιλίπ Κοτίς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο ΟΟΣΑ στοιχηματίζει θετικά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης».

Πρόσθεσε δε ότι τα υψηλά εταιρικά κέρδη στη ζώνη του ευρώ αλλά και στην Ιαπωνία θα αυξήσουν τις επενδύσεις και θα επιτρέψουν στη Γερμανία και στην Ιαπωνία να περιορίσουν την σχεδόν αποκλειστική οικονομική εξάρτησή τους από τις εξαγωγές. Προς το παρόν, όμως, ο κ. Κοτίς προειδοποίησε ότι «αν το ευρώ ανατιμηθεί περαιτέρω ή αν οι τιμές του πετρελαίου ενισχυθούν περαιτέρω, η ηπειρωτική Ευρώπη θα καταστεί πιο ευάλωτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο