Ουάσιγκτον: Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού εντύπου Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ουάσιγκτον: Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού εντύπου Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι συστατικά που αντενεργούν της βλάβης που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ C.Y. Lee πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ιδρύματος, διέβρεξε εγκεφαλικά κύτταρα αρουραίων με την αντιοξειδωτική ουσία κερκιτίνη ή με βιταμίνη C (μια άλλη ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία).
Στην συνέχεια τα εγκεφαλικά κύτταρα εξετέθησαν σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο μιμείται τον τύπο της οξειδωτικής κυτταρικής βλάβης που πιστεύεται ότι συμβαίνει στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα εγκεφαλικά κύτταρα που διαβράχηκαν με κερκιτίνη είχαν σημαντικά λιγότερη βλάβη συγκριτικά με τα κύτταρα που εμποτίστηκαν με βιταμίνη C και τα κύτταρα που δεν εκτέθηκαν σε άλλες αντιοξειδοτικές ουσίες.
«Τα φρέσκα μήλα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις κερκιτίνης συγκριτικά με τα άλλα φρούτα και λαχανικά και ενδεχομένως να είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσαχάιμερ», σημειώνει ο Δρ Lee.
«Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι θα πρέπει να τρώμε περισσότερα μήλα και φυσικά πάντα φρέσκα. Ο φλοιός του μήλου περιέχει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις κερκιτίνης, οπότε ο χυμός του φρούτου δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Επίσης τα κόκκινα μήλα έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα πράσινα ή τα κίτρινα», συμπληρώνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλούσιες πηγές κερκιτίνης είναι επίσης τα κρεμμύδια και τα βατόμουρα.