Για «διπλωματία της καρπαζιάς» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Θ.Πάγκαλος
Οξεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα ασκεί ο Θ.Πάγκαλος, κάνοντας λόγο για «διπλωματία της καρπαζιάς» και υποστηρίζοντας ότι η χώρα μπήκε σε καθεστώς απόλυτης υποταγής στις ΗΠΑ.
Οξεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα ασκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στα Νέα.
Ο κ. Πάγκαλος κάνει λόγο για «διπλωματία της καρπαζιάς», υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει καταφέρει μέσα σε οκτώ μήνες διακυβέρνησης να απαξιώσει τη χώρα διεθνώς και να τη θέσει σε καθεστώς απόλυτης υποταγής στις ΗΠΑ και τονίζει πως «η de facto» αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο πρώην υπουργός κατηγορεί, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι είναι θρονιασμένος στην πολυθρόνα του Μαξίμου και παρακολουθεί αμέτοχος τα γεγονότα.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο κ. Πάγκαλος υποστηρίζει ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών η ΝΔ ουδέποτε διαφώνησε με τους τότε χειρισμούς.
«Και σήμερα ασκώντας διπλωματία της καρπαζιάς εισέπραξαν από τις ΗΠΑ, με την αναγνώριση, καρπαζιά χιλίων αστέρων. Κατά τη γνώμη μου το σημαντικό γεγονός σ αυτή την ιστορία είναι η περιφρόνηση που επέδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή. Είναι μια στάση πολυσήμαντη και ασφαλώς ιδιαίτερα αποκαλυπτική των προθέσεων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια» τονίζει.
Στο ερώτημα εάν μπορεί και στο Κυπριακό να δημιουργηθεί κλίμα ανάλογο με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Πάγκαλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενθάρρυνε τους Ελληνοκυπρίους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν και τώρα η Ελλάδα «κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη συνεχιζόμενη διχοτόμηση της Κύπρου».
«Η de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων έχει ήδη αρχίσει» προσθέτει, αλλά εκτιμά πως «οι φήμες περί επίσημης αναγνώρισης από την ΕΕ ή από μεγάλες χώρες, όπως η Βρετανία, στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά για να μην προβάλει βέτο, όπως δικαιούται, στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία».
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αποσυνδέσει την παροχή στην Τουρκία ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ο κ. Πάγκαλος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«O κ. Καραμανλής έκανε βήμα ιστορικής σημασίας με την εγκατάλειψη τού ενός από τους δύο όρους που περιελάμβανε η Συμφωνία του Ελσίνκι -της υποχρέωσης της Τουρκίας να προσφύγει στη Χάγη για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Κατά τη γνώμη μου, η ενέργειά του συνιστά πράξη εθνικής μειοδοσίας και είναι υπόλογος γι αυτό».
«H πολιτική Καραμανλή είναι πολιτική απόλυτης υποταγής και απομόνωσης της χώρας από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Κάθεται στην πολυθρόνα στο Μαξίμου και περιμένει από τους Αμερικανούς να του λύσουν τα προβλήματα» καταλήγει.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.