Προωθείται η σταδιακή άρση των εμπορικών συνόρων μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων
Τη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών περιορισμένης κλίμακας από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές ενέκρινε η τουρκοκυπριακή πλευρά, έναντι ψηφίσματος που προέβλεπε δασμό στα είδη που θα μεταφέρονταν στα Κατεχόμενα μέσω της Πράσινης Γραμμής.
88
Τη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών περιορισμένης κλίμακας από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές ενέκρινε η τουρκοκυπριακή πλευρά, αντικαθιστώντας ψήφισμα το οποίο προέβλεπε την επιβολή δασμού στα είδη που θα μεταφέρονταν στα Κατεχόμενα μέσω της Πράσινης Γραμμής.
Το σταδιακό «άνοιγμα» των εμπορικών συνόρων επέβαλαν οι νέες συνθήκες που δημιούργησε ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, όπως αναφέρει ο «υπουργός» του ψευδοκράτους Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ.
Σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται να αποστέλλονται στα Κατεχόμενα οι πρώτες ύλες ή ημικατεργασμένα υλικά για μεταποίηση σε έτοιμα προιόντα, τα οποία στη συνέχεια θα «επανεξάγονται» στις ελεύθερες περιοχές.
Ο σχετικός κατάλογος με τα προιόντα των οποίων η εισαγωγή θα επιτρέπεται στα Κατεχόμενα -χωρίς την καταβολή ΦΠΑ- θα εκδοθεί σύντομα από την Τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση», ενώ για τα ζωικά και γεωργικά προϊόντα θα απαιτείται πιστοποιητικό υγειονομικού ελέγχου.
Ωστόσο το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχίσει να υπόκειται σε σωρεία περιορισμών, αφού δε θα επιτρέπεται η μεταφορά στα Κατεχόμενα έτοιμων προϊόντων (όπως για παράδειγμα ενδύματα) παρά μόνο των πρώτων υλών τους (π.χ. υφάσματα).
«Οι κανονισμοί θα επεκταθούν μετά την έγκριση από την ΕΕ κανονισμών για απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ν.Κ.Ντενίζ, ενώ ο «πρωθυπουργός» των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα συζητείται ο κανονισμός της Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο.
Υποστήριξε, ωστόσο, πως κάποιοι περιορισμοί είναι αναγκαίο να υπάρχουν, έως ότου «ανοίξουν» τα λιμάνια του ψευδοκράτους (και ειδικά το λιμάνι της Αμμοχώστου) για εμπορικούς σκοπούς, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία στα κατεχόμενα.
Υπενθυμίζεται πως εν όψει της οριστικοποίησης του κανονισμού της Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα, η Λευκωσία παρουσίασε πρόσφατα τις προτάσεις της για τη διαχωριστική γραμμή, καθώς και άλλα μονομερή μέτρα για την περαιτέρω υποβοήθηση της ανάπτυξης επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Νέο κεφάλαιο για την Apple με την αποχώρηση του Τιμ Κουκ – Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του
- Ιαπωνία: Τουλάχιστον έξι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό – Οι Αρχές προειδοποιούν για νέο μεγα-σεισμό
- Στο Ηράκλειο ο Κικίλιας: Οι λιμενικοί μας κάνουν τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των μεταναστατευτικών ροών
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (21/4): Δράση με Παναθηναϊκό στη Euroleague και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Undeclared Work in Greece Remains Above EU Average
- Κέντρικ Ναν για Βεζένκοφ: «Παίρνει βοήθεια απ’ τους πορτοκαλί…» (pic)
- Μετρό: Οι 5 σταθμοί που θα κλείνουν από σήμερα νωρίτερα λόγω έργων – Πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες
- ΗΠΑ: Βετεράνοι του αμερικανικού στρατού διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράν – Πάνω από 60 συλλήψεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442