Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Saab 9-2X: Σουηδικό… Impreza!

Saab 9-2X: Σουηδικό… Impreza!

Ανεξήγητο και όμως αληθινό! H Saab τοποθέτησε το σήμα της σε ένα αυτοκίνητο Made by Subaru και τώρα περιμένει την ετυμηγορία του κοινού. 

Owen Midenhall/ Auto Express

Ακόμη και οι μεγάλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πόσο μάλλον όταν πρέπει να συνδυάσουν δύο, φαινομενικά, άσχετες μεταξύ τους δραστηριότητες. Για την GM η συνεργασία της Saab με τη Subaru ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση καθώς τα ιαπωνικά αυτοκίνητα φημίζονται περισσότερο για το αγωνιστικό τους γονίδιο και λιγότερο για την άνεση που προσφέρει μια Buick ή μια Corvette.

Πως λύνεται ο γρίφος; Με ένα μοντέλο στο οποίο θα παντρεύονταν η σχεδιαστική άποψη της Saab, με τους κινητήρες και την τεχνολογία που διαθέτει η Subaru, διαμορφώνοντας τη νέα τάξη πραγμάτων που ακούει στο όνομα… Saab-aru! Το αποτέλεσμα ονομάστηκε Saab 9-2X Aero και πρόκειται για ένα πεντάθυρο wagon μοντέλο που παρουσιάστηκε στις αρχές του χρόνου στο Detroit.








Η άποψή μας
Με μια πιο προσεκτική ματιά, τα κοινά στοιχεία του Saab με το Subaru βοηθούν το 9-2Χ για να τραβήξει το ενδιαφέρον. Ούτως ή άλλως, η Subaru διαθέτει όπως και η Saab τετρακύλινδρους turbo κινητήρες και πεντάθυρα wagon αμαξώματα. Η επιμέλεια της Saab στο εσωτερικό είναι ευπρόσδεκτη αλλά είμαστε λιγότερο ικανοποιημένοι από την μετατροπή της ανάρτησης. Η ποιότητα κύλισης έχει βελτιωθεί αλλά εις βάρος του ελέγχου του αμαξώματος στις στροφές

Το Auto Express βρέθηκε πρώτο πίσω από το τιμόνι του σουηδικού μοντέλου, του οποίου η διάθεση έχει ήδη ξεκινήσει στην αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά. Τα όπλα που προβάλλει η Saab απέναντι στην Alfa Romeo 156 Sportwagon και στο Volvo V50 αφορούν στην σχέση αξίας/τιμής του αυτοκινήτου καθώς και στην πρακτικότητα που προσφέρει ένα πολυτελές wagon, όπως είναι το 9-2Χ. Δεν χωρά πάντως καμία αμφιβολία πως το μοντέλο της Saab δεν θεωρείται συμβατικό. Αν και βασίζεται στην estate έκδοση του Subaru Impreza WRX, το εμπρός μέρος είναι εντελώς διαφορετικό, το εσωτερικό αναβαθμισμένο ενώ βελτιώσεις υπάρχουν και στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς.

Φυσικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην υπερτροφοδοτούμενη έκδοση των 227 ίππων η οποία προέρχεται από την Subaru. Όταν ο τετρακύλινδρος boxer λειτουργεί μετά τις 3.000σ.α.λ. υπάρχει αρκετή δύναμη για να ωθήσει το 9-2Χ στα 0-100χλμ/ώρα σε λιγότερο από έξι δευτερόλεπτα -λιγότερο από όσο χρειάζεται η Alfa και το Volvo. Αν και υπάρχει διαθέσιμο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το μηχανικό αποτελεί σοφότερη επιλογή καθώς ο επιλογέας ταχυτήτων γλιστρά γλυκά από την μια θέση στην άλλη.

Η ρύθμιση της ανάρτησης του WRX είναι πιο μαλακή ενώ το σύστημα διεύθυνσης έχει δεχτεί βελτιώσεις από τους Σουηδούς με στόχο την απομόνωση των κραδασμών που μεταφέρονται από τους τροχούς στο τιμόνι. Η επιλογή των ελαστικών της Bridgestone έγινε με κριτήριο την ρύθμιση της ανάρτησης και την βελτίωσης της ποιότητας κύλισης.

Σε δρόμους με αλλεπάλληλες στροφές, ο συνδυασμός του κινητήρα με το πλαίσιο έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της Saab. Ωστόσο, οι μικρές μετατροπές στο αυτοκίνητο το βοηθούν να συμπεριληφθεί στην παρέα των VW Golf R32 και Mitsubishi EVO VIII. Το 9-2Χ δεν είναι τόσο καλοστημένο ή δεμένο όσο το WRX αλλά αρκετά ικανό.

Μετά τις εντυπώσεις από την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, μάλλον μπορείς να συγχωρήσεις τη λογική της Saab σχετικά με την μικρή συμβολή της στην δημιουργία του 9-2Χ. Αλλά το 9-2Χ κρύβει μια, ακόμα, αλήθεια. Η πιο ενδιαφέρουσα -και ευπρόσδεκτη- εμπλοκή της Saab αφορά στο εσωτερικό το οποίο μπορεί να είναι πανομοιότυπο με αυτό της Subaru αλλά υπό την επιμέλεια των Σουηδών διαθέτει περισσότερο στιλ. Η κεντρική κονσόλα έχει ανασχεδιασθεί και διαθέτει επένδυση χρωμίου ενώ υπάρχει διχρωμία στις πόρτες και την υφασμάτινη επένδυση των καθισμάτων, συνθέτοντας ένα κομψό σύνολο.

Αντίθετα, οι σχεδιαστικές αλλαγές στο αμάξωμα απογοητεύουν και όποιος έχει δει το SW της Subaru αναγνωρίζει αμέσως την προέλευση του σουηδικού μοντέλου. Οι Σουηδοί πάντως λένε πως η αποστολή τους εξετελέσθη με επιτυχία και η χαρακτηριστική γρίλια της Saab ενσωματώνεται μια χαρά στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.

Αυτό όμως που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως το 9-2Χ αποτελεί την αρχή μιας… επανάστασης. Η GM έχει μεγαλύτερα -πολύ μεγαλύτερα- σχέδια σχετικά με την Saab, περιλαμβάνοντας το 9-7X που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και κάποια στιγμή θα έρθει και στην Ευρώπη. Kαι ενώ αναμένεται η αποδοχή του 9-2Χ από τους Βρετανούς οδηγούς, το μοντέλο της Saab γνώρισε θερμή υποδοχή από το αμερικανικό κοινό. Από ό,τι φαίνεται, η προσθήκη ενός WRX με τα λογότυπα της Saab αναζωπυρώνει ξανά την παράδοση της σουηδικής εταιρίας στους turbo κινητήρες και στα ράλι.


Auto Express

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο